avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitate de garant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitate de garant

Buna ziua!
suntem chemati in judecata pt rectificare carte funciara. Terenul despre care este vorba a fost luat de stat multi ani in urma si a fost dat pt firma noastra, conf unei decizii, dupa care am facut doc topo-cad si am primit certif de atestare a dreptului de proprietate. In 2006 am vandut acest teren. Acum si cumparatorul si noi suntem chemati in jud. Eu am ajuns la acel punct ca de fapt noi nu avem calitate procesuala ativa nefiind proprietarii acestui teren, noi avem calitate de garant nu? unde gasesc eu vreo prevedere la aceasta calitate. In cod civ, care art? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: hajnyci , utilizator 14:21, 15 Septembrie 2009
Nu aveti calitate procesuala activa pentru ca nu sunteti reclamant - dar aveti calitate procesuala pasiva, ca parat sau chemat in garantie de cumparatorul terenului.
Multumesc,
Conform disp. art.60 alin.1 C.proc.civ., partea poate să cheme în garanţie o altă persoană împotriva căreia ar putea să se îndrepte, în cazul când ar cădea în pretentii.Cerere formulata de una din partile procesului civil pentru introducerea in cauza a unei alte persoane,in scopul de a-i sustine interesele ori de a-i sprijini apararea, fie in considerarea unei obligatii de garantie, fie a unei actiuni de regres pe care partea ar putea sa o intenteze impotriva acestei persoane, daca ar pierde procesul. Serveste pentru asigurarea unei aparari eficiente si intereselor unei bune administrari in justitie intrucat prin aceeasi hotarare se pot solutiona doua cereri. In unele litigii, cum sunt cele care au ca obiect actiuni personale nepatrimoniale sau litigii de munca, nu este admisa.Această formă de intervenţie forţată este posibilă ori de câte ori partea care ar putea pierde procesul poate să cheme în garanţie o altă persoană împotriva căreia ar putea să se îndrepte cu o cerere de garanţie sau în despăgubire.
Legea permite ca terţul chemat în garanţie să cheme în judecată, la rândul lui, o altă persoană.Chemarea în garanţie presupune existenţa unui proces civil aflat în faza judecăţii în primă instanţă. De asemenea, între cererea principală şi cererea de chemare în garanţie trebuie să existe o legătură de dependenţă astfel încât soluţia ce se va da în cererea principală să poată influenţa soluţia ce se va pronunţa asupra cererii de chemare în garanţie.
Multumesc.
Astfel pot sa invoc eu ca nu avem calitate procesauala pasiva in acest proces eventaul putem fi chemati in garantie?
Dumneavoastra ridicati doar execeptia lipsei calitatii procesuale pasive a d-voastra, restul nu va incumba.
Daca doreste doar cumparatorul va poate chema in garantie pentru evictiune.

Alte discuții în legătură

Codul de procedura civila kykysor kykysor Articolul 60 din CODUL DE PROCEDURA CIVILA Chemarea in garantie Art. 60. - Partea poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia ar putea sa ... (vezi toată discuția)
Chemare in garantie slagi slagi Se citează pârâtul şi chematul în garanţie cu copie acţiune, înscrisuri anexate, cerere de chemare în garanţie şi menţiunea de a formula ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna sa actiune de chemare in garantie? ricuta24 ricuta24 Am asistat la un proces intre o persoana privata (reclamant) si statul roman (parat), reprezentat in instanta de Ministerul finantelor, pentru anularea ... (vezi toată discuția)