avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Chemare in garantie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Chemare in garantie

Se citează pârâtul şi chematul în garanţie cu copie acţiune, înscrisuri anexate, cerere de chemare în garanţie şi menţiunea de a formula întâmpinare.


CE INSEAMNA ??
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
slagi, utilizator
Cel mai recent răspuns: slagi , utilizator 06:41, 10 Decembrie 2014
CHEMARE IN GARANTIE este o formă de participare a terţelor persoane în procesul civil prin intermediul căreia una dintre părţi poate solicita introducerea în litigiu a acelor persoane faţă de care funcţionează obligaţia de garanţie sau de despăgubire. Aceasta se întemeiază, în principal, pe existenţa unei obligaţii legale sau convenţionale de garanţie; legea admite însă promovarea unei c.g. ori de câte ori partea ar putea să se îndrepte -în situaţia în care ar pierde procesul - împotriva altei persoane cu o acţiune în despăgubire.
Avantaje:
a) garantul are posibilitatea de a contribui alături de cel garantat la respingerea pretenţiilor părţii adverse;
b) se realizează pe această cale o apărare comună, eficientă, împotriva terţului care a formulat pretenţii în legătură cu dreptul garantat;
c) se realizează o mai bună administrare a justiţiei, întrucât se pot soluţiona, într-un singur cadru procesual, două acţiuni distincte, adică cererea principală şi cererea de chmare in garantie.
Prerogative:
a) poate îndeplini orice acte de procedură ce apar necesare pentru apărarea sa faţă de cel garantat şi faţă de acţiunea principală;
b) poate utiliza toate mijloacele de apărare pe care le are la dispoziţie şi partea garantată, substituindu-se astfel în drepturile acesteia;
c) poate, la rândul său, să cheme în garanţie o altă persoană;
d) cel de al doilea chemat în garanţie nu-şi va putea valorifica dreptul la garanţie sau despăgubire pe cale incidenţă, adică prin cererea decchemare, ci numai prin intermediul unei acţiuni principale.
Terţul introdus în proces prin intermediul chemarii in garantie are şi următoarele obligaţii:
a) de a-şi exercita cu bună-credinţă drepturile procedurale;
b) de a suporta cheltuielile de judecată pe care le-a ocazionat, în ipoteza în care ar pierde procesul;
c) de a lua procedura în starea în care aceasta se află în momentul introducerii sale în proces.
Obligaţia de a lua procedura în starea în care aceasta se află conduce la concluzia că terţul nu va putea invoca acele excepţii ce au fost acoperite în momentul introducerii sale în proces; el are însă posibilitatea de a invoca, în orice fază a procesului civil, încălcarea dispoziţiilor legale imperative.
Cererea de chemare in garantie produce efecte asemănătoare unei acţiuni principale, cum sunt:
a) dobândirea de către terţ a calităţii de parte;
b) întreruperea prescripţiei dreptului la acţiune;
c) prorogarea competenţei instanţei sesizate cu acţiunea principală şi asupra cererii incidente; prorogarea de competenţă poate opera însă doar cu respectarea regulilor imperative prevăzute de lege în această materie.

IN CONCLUZIE:
Vanzatorii raspund pentru evioctiune.
Primul cumparator a solicitat chemarea in garantie pentru ca, in caz de pierderea procesului sa se recupereze contravaloarea terenului de la autorul sau care raspunde intotdeauna pentru evictiune.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
cine este solicitat, piritul sau chematul in garantie. multumesc.
slagi a scris:

Se citează pârâtul şi chematul în garanţie cu copie acţiune, înscrisuri anexate, cerere de chemare în garanţie şi menţiunea de a formula întâmpinare.


CE INSEAMNA ??


Cine este solicitat cu acte , piritul sau chematul in garantie. ??
multumesc .. !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul de procedura civila kykysor kykysor Articolul 60 din CODUL DE PROCEDURA CIVILA Chemarea in garantie Art. 60. - Partea poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia ar putea sa ... (vezi toată discuția)
Mai este cazul de conciliere directa? eugen82 eugen82 Este vorba despre o actiune comerciala in pretentii intemeiata pe raspundere delictuala civila Reclamantul a chemat in judecata pe X si a facut concilierea ... (vezi toată discuția)
Interventie fortata handsu handsu Cum se explica notiunea de interventie fortata? (vezi toată discuția)