avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... mai este cazul de conciliere directa?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

mai este cazul de conciliere directa?

Este vorba despre o actiune comerciala in pretentii intemeiata pe raspundere delictuala civila
Reclamantul a chemat in judecata pe X si a facut concilierea directa .
Dupa doua termene tot reclamantul a mai chemat in garantie pe Y deoarece a .aflat ca (probabil sub rezerva administrarii de probe) raspunderea i-ar reveni lui Y si nu lui X, prejudiciul ar putea fi datorat faptei lui Y si nu faptei lui X.
Y chematul in garantie a depus intimpinare prin care nu recunoaste, nu admite, refuza sa plateasca,
Ulterior pe parcursul procesului din inscrisurile depuse de X si Y reclamantul a constatat ca ambii trebuie sa raspunda , au conlucrat impreuna, motiv pentru care a fost modificata calitatea procesuala a lui Y din chemat in garantie in chemat in solidar.
Intrebare: mai este cazul de a-l convoca la conciliere directa pe Y?
In chemarea in solidar sint aceleasi fapte ca si in chemarea in garantie , completate cu elemente noi ce reies din inscrisuri, temeiul juridic este acelasi raspunderea delictuala civila, iar Y si-a spus deja punctul de vedere prin intimpinare. Este aceasta echivalenta cu un raspuns la o conciliere directa?
Ultima modificare: Luni, 8 August 2011
eugen82, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 18:44, 9 August 2011
Din punctul meu de vedere nu mai este posibila concilierea directa, in acest moment procesual. Etapa concilierii directe este prealabila introducerii cererii de chemare in judecata, fiind o conditie de admisibiltate a acesteia. In speta dvs, procesul este deja in curs. Astfel din punctul de vedere al momentului în care se poate desfăsura aceasta conciliere, nu mai este posibila convocarea la conciliere a unei parti care deja este introdusa in proces.
Aceasta conciliere trebuia sa aiba loc inainte de formularea cererii de chemare in garantie. Acum in acest, moment prcesual ea nu mai poate avea loc. Daca acest aspect - al lipsei concilierii prealabile se invoca de catre chematul in garantie devenit parat sau de instanta de judecata, exista riscul respingerii actiunii fata de aceasta parte.
cred ca am aratat foarte explicit ca de mediere nici nu poate fi vorba, piritul Y nu recunoaste nimic, nu accepta nimic, si-a formulat apararea pe fond prin intimpinare, inteleg faptul ca au aparut pe piata mediatorii dar cred ca sint prea rare acele cazuri in care partile ar accepta medierea.
Revenind la intrebare:
@alinaborza:
-pt.chemarea in garantie mi s-a spus de catre profesionisti ca nu este necesara concilierea directa, ceea ce ar fi si logic, chematul in garantie nu ar avea de ce sa se "concilieze" sau medieze atit timp cit nu s-a transat de instanta obligatia piritului principal.
- in ceea ce priveste sustinerea ca nu se poate face concilierea directa decit inainte de chemarea in judecata va contrazice jurisprudenta ICCJ sectia comerciala si a altor instante care au considerat ca aceasta -concilierea directa poate avea loc si pe parcursul procesului, importanta fiind vointa partilor de a ajunge la un acord
Intrebarea mea se referea la necesitatea sau nu de a mai adresa convocarea la conciliere directa atit timp cit fostul chemat in garantie si actual pirit si-a exprimat foarte clar punctul de vedere prin intimpinare in sensul unui refuz categoric.
As putea sa-i adresez o convocare dar ideea mi se apre absurda atit timp cit raspunsul este foarte bine cunoscut si negativ.
sa-i adresez convocarea numai pt. un strict formalism procedural?
Aceasta era intrebarea.

Dealtfel
Ultima modificare: Luni, 8 August 2011
eugen82, utilizator
Parerea mea este ca va complicati.
Nu este necesara concilierea directa cu Y fiind doar o cerere incidentala.
Prin cererea incidentala va referiti la chemarea in garantie?
Sa inteleg ca pt. chemarea in garantie nu este necesara concilierea directa?
Dar in prezent Y nu mai este chemat in garantie ci pirit chemat in solidar, il mai convoc la conciliere pt. a nu avea surprize cu exceptia prematurtatii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen chemare in solidar a unui nou pirit eugen82 eugen82 Am chemat in judecata pe X pirit in raspundere civila delictuala. Dupa o prima administrare de probe - inscrisuri de catre X am constatat ca este cazul sa ... (vezi toată discuția)
Modificarea calitatii procesuale eugen82 eugen82 va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns : Initial am chemat in judecata un pirit si apoi un chemat in garantie ambii in raspundere delictuala ... (vezi toată discuția)
Schimbare calitate chemat in garantie in chemat in solidar eugen82 eugen82 Initial am chemat in judecata un pirit si apoi un chemat in garantie ambii in raspundere delictuala civila.Piritul a sustinut ca nu el ci chematul in garantie ... (vezi toată discuția)