avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... codul de procedura civila
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

codul de procedura civila

Articolul 60 din CODUL DE PROCEDURA CIVILA

Chemarea in garantie
Art. 60. - Partea poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia ar putea sa se indrepte, in cazul cand ar cadea in pretentiuni cu o cerere in garantie sau in despagubire. In aceleasi conditii, cel chemat in garantie poate, la randul sau, sa cheme in garantie o alta persoana.

sotul meu a semnat un contract cu un broker de asigurari si acel contract cuprinde aceasta clauza.
nu prea inteleg ce inseamna aceasta chemare in garantie...........ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 12:28, 19 Martie 2009
Presupune intrunirea a doua raporturi juridice litigioase la care participa trei parti :una dintre acestea are o pozitie dubla : parat in primul raport si reclamnt in cel de-al doilea. Asemenea raporturi litigioase pot fi solutionate pe cale principala, distincta, dar pot fi solutionate si in cadrul aceluiasi proces prin intermediul chemarii in garantie.Partea poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia ar putea sa se indrepte in cazul in care ar cadea in pretentiuni cu o cerere in garantie sau despagubiri. Prin chemarea in garantie se urmareste un dublu scop :-persoana chemata in garantie sa se apere impotriva pretentiilor formulate de reclamantul din actiunea principala ;-cel care cheama in garantie sa isi poata valorifica pretentiile in ipoteza in care va pierde procesul prin aceeasi hotarare judecatoreasca.



Aspecte procesuale.Chemarea in garantie da expresie actiunii in regres, fiind exercitata in cadrul unui proces aflat deja pe rol.O pot face atat reclamantul cat si paratul. Si cel chemat in garantie poate sa cheme o alta persoana in garantie.Cererea trebuie sa imbrace forma impusa de lege pentru cererea de chemare.


Termenul de depunere :-pentru parat-odata cu intampinarea sau pana la prima zi de infatisare ;-pentru reclamant-poate fi depusa in prima instanta cel tarziu pana la inchiderea dezbaterilor.


In urma admiterii cererii de chemare in garantie, tertul va dobandi calitatea de parte independenta.

Se judeca impreuna cu cererea principala pronuntandu-se o singura hotarare nefiind exclusa posibilitatea disjungerii-solutionarea cererii de chemare in judecata ar intarzia judecarea cererii principale. Daca cererea principala este respinsa atunci si cererea de chemare in judecata este respinsa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare în garanþie HeniuV HeniuV În cazul în care pârâtul cheamă în garanţie un Minister, pentru ca, reclamantul să poată intra în posesia documentului pretins, iar această cerere ... (vezi toată discuția)
Chemare in garantie! camelia21 camelia21 Buna!Marturisesc ca am pierdut in fond intr un litigiu de munca!Nu am apucat sa chem in garantie pt mine o alta persoana ca nu am stiut ca trebuie chemata ... (vezi toată discuția)
Calitate de garant hajnyci hajnyci Buna ziua! suntem chemati in judecata pt rectificare carte funciara. Terenul despre care este vorba a fost luat de stat multi ani in urma si a fost dat pt ... (vezi toată discuția)