Succesiunile nu se dezbat "cu cineva". Se dezbat pur si simplu. Chiar daca sunteti unicul copil. Nu e oblugatoriu, dar daca maine nu o sa mai fie mama dvs, tot va veti izbi de chestiunea succesiunii. Veti dori sa vindeti, sa dispuneti de bunuri, sa scoateti bani de la banca, sa faceti acte de administrare, de conservare, de dispozitie. Fara un act de proprietate (in speta, certificatul de mostenitor) nu va fi posibil si tot la succesiune ajungeti.
Dvs procedati cum credeti, dar tineti cont de 2 aspecte:
- certificatul de calitate de mostenitor, nu este un act de proprietate, precum certificatul de mostenitor. Ci doar va atesta calitatea. Pe moment puteti rezolva anumite chestiuni (ex, sa scoateti o suma de la banca aflata in contul defunctului), dar nu o sa puteti face acte de dispozitie, sa vindeti, sa donati etc. Si iar o sa va intoarceti la notariat. In cazul ambelor, se urmeaza aceeasi procedura: acte de stare civila, martori etc si sfatul meu e ca daca tot va decideti la un moment dat, sa dezbateti direct succesiunea si sa obtineti un certificat de mostenitor.
- daca trec mai mult de 2 ani de la data decesului, o sa va coste mai mult. Se percepe un impozit de 1% din valoarea bunurilor.