avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Buna seara!
Tatal meu a decedat in 2001 iar dupa el au ramas doi mostenitori: sotia (mama mea) si fiul(eu). Din diverse motive nu am dezbatutu succesiunea. Totusi in 2005 din necesitatea de a reprezenta interesele noastre(ale mamei si ale mele) referitoare la restituirea unui teren agricol conform Legii nr.1/2000, eu,fiul, am solicitat si obtinut de la biroul notarial public un certificat de calitate de mostenitor.
In 2013, mama sufera AVC in urma careia devine persoana cu handicap grav permanent, de atunci aflandu-se in ingrijirea mea directa si nu se pune problema de a o abandona intro casa de batrani.
Cu cine mai dezbat succesiunea dupa tata?
Dezbaterea succesorala este obligatorie in orice situatie? Mai are rost in cazul meu?
Va multumesc!

Exista si alte cai?
Cel mai recent răspuns: arlandh , utilizator 19:46, 20 Martie 2017
Succesiunile nu se dezbat "cu cineva". Se dezbat pur si simplu. Chiar daca sunteti unicul copil. Nu e oblugatoriu, dar daca maine nu o sa mai fie mama dvs, tot va veti izbi de chestiunea succesiunii. Veti dori sa vindeti, sa dispuneti de bunuri, sa scoateti bani de la banca, sa faceti acte de administrare, de conservare, de dispozitie. Fara un act de proprietate (in speta, certificatul de mostenitor) nu va fi posibil si tot la succesiune ajungeti.
Dvs procedati cum credeti, dar tineti cont de 2 aspecte:
- certificatul de calitate de mostenitor, nu este un act de proprietate, precum certificatul de mostenitor. Ci doar va atesta calitatea. Pe moment puteti rezolva anumite chestiuni (ex, sa scoateti o suma de la banca aflata in contul defunctului), dar nu o sa puteti face acte de dispozitie, sa vindeti, sa donati etc. Si iar o sa va intoarceti la notariat. In cazul ambelor, se urmeaza aceeasi procedura: acte de stare civila, martori etc si sfatul meu e ca daca tot va decideti la un moment dat, sa dezbateti direct succesiunea si sa obtineti un certificat de mostenitor.
- daca trec mai mult de 2 ani de la data decesului, o sa va coste mai mult. Se percepe un impozit de 1% din valoarea bunurilor.
Puteti numi un curator daca mama nu are discernamant, daca are mergeti cu ea la notariat. Alta cale nu e, trebuie dezbatuta succesiunea.
Multumesc frumos pentru atentia, timpul acordat si raspunsul dat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cont bancar simion lenuta simion lenuta Intrebare: Tatal meu a deschis un cont la banca [editat] unde sa i se vireze sumele de la [editat] fara sa puna pe nimeni imputernicit. Tatal meu a murit iar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. ne confruntăm cu următoarea problemă. tatăl decedat, ... DAlina81 DAlina81 Bună ziua. Ne confruntăm cu următoarea problemă. Tatăl decedat, mama deține procura pentru contul lui. Am anunțat banca despre decesul tatălui cu ... (vezi toată discuția)
Mama a decedat acum 10 ani ne-am hotărât să dezbatem succesiunea ... Pastorica Pastorica Mama a decedat acum 10 ani Ne-am hotărât să dezbatem succesiunea Suntem trei frați dintre care unul e decedat La notariat fratele decedat trebuie să ... (vezi toată discuția)