avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren extravilan ocupat abuziv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren extravilan ocupat abuziv

Buna ziua.

Stimati colegi, vreau sa discut o problema referitoare la un teren extravilan (arabil) ocupat fara drept.

Am mai citit aici pe forum alte discutii dar in fiecare sunt probleme diferite si as dori sa ma ajutati sa rezolv problema deoarece este un pic diferita de ce am gasit aici pe forum.

Situatia este urmatoarea:
Am mostenit in anul 2015 de la bunicii mei si tatal meu (cotele parte), prin certificat de mostenitor, o serie de bunuri imobile (cladiri si teren).

Sunt proprietarul lor, le-am inscris in registrul agricol si platesc impozite pe aceste bunuri.
Am decis sa instrainez doua suprafete de teren agricol deoarece am aflat, ca incepand din acest, an le-a insamantat o persoana necunoscuta si am convenit ca sa le instrainez celui care mi-a comunicat acest fapt deoarece persoana respectiva are societate agricola si solele erau in tarlalele dumnealui, iar eu nu le insamantasem si nici nu am timp sa ma ocup de ele.
Persoana care le-a insmantat anul acesta le-a ocupat abuziv.
Pur si simplu stia ca nu mai am pe nimeni in viata in comuna respectiva si le-a arat si insamantat fara nici macar sa ma roage sa fiu de acord, desi nu avea nici un drept.

Cel care vrea sa cumpere suprafata de teren are asociatie agricola si stia exact cine le-a arat si insamantat.

L-am trimis la respectiva persoana sa ii explice ca sa paraseasca suprafata si eventual sa convina sa ii dea banii pe aratura si sa preia suprafata.

Acum cel care a ocupat abuziv pamantul sustine ca are act de mana de la tatal meu prin care i-a fost vanduta suprafata respectiva de teren si ca amers cu el pana la tribunal.... (fara alte detalii).

Am cercetat si am gasit la tribunal doua dosare prin care cel care ocupa acum abuziv pamantul a solicitat instantei sa dea hotarare care sa tina loc de act autentic.
Am fost la arhiva si am studiat actele din dosar (ca idee eu nu am avut relatii cu tatal deoarece parintii au divortat de cand eram mic si sunt singurul mostenitor in viata din neamul lui).

Tatal meu, alcoolic notoriu, lua bani de la persoana care ocupa acum pamantul.
Nu mult, 100-200 lei in total.

La betie l-a pus sa semneze un contract conform caruia ii vinde suprafetele de teren, pe care a semnat, de asemenea un alt martor.
Tatal meu insa nu a avut certificat de mostenitor pentru aceste suprafete (pentru altele a facut). Deci acesta nu a facut succesiunea fata de parintii sai pentru aceste suprafete.
Tatal meu "a vandut" ceva ce nu era legal al lui.
Terenul nu a avut nici carte funciara.
S-a facut o chitanta de mana si atat.

Ocupantul abuziv l-a dat in judecata pe tatal meu, deoarece tatal nu a vrut sa mearga la notar sa faca inscrisul in forma autentica (pentru ca legal nici nu avea cum), si a solicitat instantei sa dea hotarare care sa tina loc de act autentic unde a depus la dosar toate aceste chitante si contracte facute "pe genunci".

Analizand, instanta a respins solicitarile acestuia.

Este vorba de dosarul 13699/311/2011si 3417/311/2011 la judecatoria Slatina, hotarari care s-au mentinut si la Tribunalul Olt.

Avand in vedere ca instanta a respins aceste solicitari proprietari de drept au ramas bunicii si tatal (prezumtiv), care insa nu a facut succesiunea pentru aceste suprafete si intre timp a si murit.

Eu am preluat in proprietate prin succesiune toate aceste suprafete si sunt proprietarul de drept.

Acum, cel care a ocupat aceste suprafete nu vrea sa plece si ca o sa trebuiasca sa "il dau in judecata". Pentru ce? El ocupa ceva ce nu e al lui.

Cum ma sfatuiti sa procedez in aceasta situatie ca sa pot vinde terenul iar noul proprietar sa nu fie tulburat in posesie de catre cel care a ocupat abuziv suprafata si nu mai vrea sa plece?
Multumesc pentru rabdare si astept sfaturile dumneavoastra.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2017
giv, utilizator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 08:47, 20 Iulie 2017
Nu ma poate sfatui nimeni?
Acum ca sunteti propietar cu acte in regula puteti sa ii faceti o plangere pentru tulburare de posesie.
Incepeti printr-o plangere penala la parchet pentru tulburare de posesie si in paralel puteti merge cu o actiune in instanta in civil pentru daunele produse prin nefolosinta terenului.
Ar fi recomandat sa apelati la serviciile unui avocat pentru ambele actiuni.
Puteti pune terenul in vanzare cu respectarea cerintelor vanzarii terenurilor agricole, afisare la primarie, etc. dar problema apare cand trebuie sa asigurati cumparatorul ca terenul nu este supus unui litigiu. Puteti discuta cu cumparatorul interesat daca va fi de acord cu mentionarea acestui lucru in contractul de v/c, trebuie discutat si cu un notar daca se poate include o astfel de clauza cu acordul cumparatorului.
cyan a scris:

Incepeti printr-o plangere penala la parchet pentru tulburare de posesie si in paralel puteti merge cu o actiune in instanta in civil pentru daunele produse prin nefolosinta terenului.
Ar fi recomandat sa apelati la serviciile unui avocat pentru ambele actiuni.
Puteti pune terenul in vanzare cu respectarea cerintelor vanzarii terenurilor agricole, afisare la primarie, etc. dar problema apare cand trebuie sa asigurati cumparatorul ca terenul nu este supus unui litigiu. Puteti discuta cu cumparatorul interesat daca va fi de acord cu mentionarea acestui lucru in contractul de v/c, trebuie discutat si cu un notar daca se poate include o astfel de clauza cu acordul cumparatorului.


Buna ziua.
Multumesc pentru raspuns.
Pentru daunele ce provin din nefolosinta nu as fi prea mult interesat. As fi interesat sa il pot vinde fara sa fie ocupat abuziv.
O sa incerc sa discut cu cel care l-a ocupat si daca nu intelege ca e cu mana in buzunarul meu o sa ii fac o plangere penala. Ar fi ultima solutie. Pana atunci o sa incerc toate metodele cu putinta pentru o solutie amiabila (desi ocupantul abuziv este recunoscut ca scandalagiu notoriu si cu un tupeu fantastic).

Ar mai fi un lucru care trebuie sa va intreb.
Din motivarea instantei de respingere a solicitarii ocupantului abuziv ar reiesi ca acel contract "de mana" cu un martor si "chitanta" reprezinta decat o promisiune de vanzare si nu transmite dreptul de proprietate decat daca se respecta forma autentica.
La momentul respectiv tatal meu nu avea succesiunea facuta pentru acele suprafete de teren pe care "le-a vandut" Nu a incheiat nici vreo forma autentica pentru acele "contract/e". Nu a fost facuta carte funciara.
Eu daca am preluat mostenirea tatalui sunt obligat in vreun fel sa merg la notar sa inchei in forma autentica promisiunea de vanzare a defunctului tata?

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare sorinica42 sorinica42 Tatal meu,care acum nu mai este in viata,a instrainat un teren pentru care nu detinea la vremea respectiva act de proprietate.A incheiat un act de ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana pedro72 pedro72 Tatal meu a cumparat o casa in 1962. Intre intre el si propietar s-a incheiat o chitanta de mana cu martori. In aceasta chitanta de vanzare cumparare este ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana gimi44 gimi44 Buna ziua, Rog un raspuns pentru urmatorul caz.In 1990,tatal meu a achizitionat in judetul Prahova ,cu chitanta de mana semnata si de doi martori, o casa cu ... (vezi toată discuția)