avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vechimea in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vechimea in munca

Buna Ziua,

Sotul meu a suferit o amputare de picior si s-a propus pensionarea lui.
Are 50 de ani si o vechime in munca inscrisa pe cartea de munca, de 11.4 ani.
Pt o perioada de 2.5 ani,desi cartea de munca este inchisa de ITM, nu exista stagiu de cotizare ,firma respectiva nedepunind probabil declaratiile lunare corespunzatoare.

In acest caz,in care vechimea de munca este de 11.4 ani iar stagiul de cotizare de 8.9 ani,poate beneficia de pensie de invaliditate?

Daca nu,poate sa faca el plata contributiei pe perioada respectiva nemeiimplicind firma la care a lucrat?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:05, 16 Septembrie 2009
Da,poate beneficia de pensie de invaliditate.
Sotul dvs. poate beneficia de pensie de invaliditate, avand in vedere prevederile art. 57 din Legea nr. 19/2000:
ART. 57
(1) Asiguraţii care şi-au pierdut capacitatea de muncă datorită unei boli obişnuite sau unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă îndeplinesc stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3.

TABELUL Nr. 3
37 - 43 ani 14
43 - 49 ani 18
49 - 55 ani 22
peste 55 ani 25

(2) Beneficiază de pensie de invaliditate şi asiguraţii care, până la data ivirii invalidităţii, au realizat cel puţin jumătate din stagiul de cotizare necesar, prevăzut în tabelul nr. 3.

Sotul dvs. are 50 de ani si un stagiu de cotizare de 11,4 ani, deci ii sunt aplicabile prevederile alin. 2 al art. 57 din Legea nr. 19/2000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:

@ynocentta

De ce poate beneficia de pensie de invaliditate? Sau stiati ca cineva, in urma dvs., vine si raspunde la obiect? Un citat din Regulamentul de postare, am remarcat cat il "respectati":
2.4. Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare discutiei. Desigur ca, in mod inevitabil, raspunsurile vor contine o doza de subiectivism datorata interpretarii sau practicii proprii, insa ne-am dori sa nu sustii pozitii categorice fara sa aduci argumente in acest sens (de exemplu: „Cota de participare la profit a salariatilor este considerata venit asimilat salariului?” „Da” ).
Nu va mai obositi sa-mi trimiteti mesaje private in care sa-mi scrieti nimicuri care au inteles doar pentru dvs., o sa sterg mesajele si o sa va blochez.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare? Ariela Ariela Buna ziua, As dori sa stiu si eu conditiile de pensioanre pentru mama mea. Data de nastere este 05.04.1960. Vechime - 22 ani Daca este posibil doresc sa ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - persoana cu handicap vera58 vera58 daca o persoana cu handicap gradul 1 cu asistent personal ,are pe certificatul de handicap capacitatea de munca 0 dar el totusi a reusit sa lucreze 2 ani si ... (vezi toată discuția)
Pensia de boala pop terezia pop terezia buna ziua!mama mea are varsta de 45 de ani si este bolnava....ea vrea sa se pensioneze de boala dar nu are numai 11 ani lucrati...momentan este in concediu ... (vezi toată discuția)