avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical sau risc maternal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical sau risc maternal?

Buna ziua, am si eu o intrebare la dvs. Sunt angajata la o firma care are 2 domenii de activitate. La prima firma sunt angajata cu norma intreaga,iar la cea dea doua firma sunt angajata cu 2 ore/zi. In 15 februarie am intrat in concediu medical pentru o sarcina cu probleme.Acum la sfarsitul lunii martie voi avea dreptul sa intru in concediu de risc maternal.Intrebarea mea este care dintre concedii m-ar avantaja pentru indemnizatia de crestere a copilului?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:01, 7 August 2018
Concediul medical se declara la ambii angajatori si fiecare dintre ei va va plati indemnizatia aferenta veniturilor realizate la respectivul loc de munca.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 72
(1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situaţii dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unităţii, parafa şi semnătura medicului prescriptor, precum şi, după caz, parafa şi semnătura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1.

Multumesc mult pentru raspuns,dar as mai avea o intrebare la dvs. in legatura cu acelasi subiect. Spuneti-mi va rog care este mai bine platit dintre concediu medical (cod 01) si concediu de risc maternal? Multumesc!
Buna ziua,

Indemnizatia aferenta ambelor tipuri de concedii se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra medie zilnice a bazei de calcul. Cu alte cuvinte, cuantumul indemnizatiei este identic, indiferent daca veti beneficia de concediu medical pentru boala obisnuita (cod 01) sau concediu de risc maternal (cod 15). Pe verso-ul oricarui certificat de concediu medical sunt trecute codurile si procentul de renunerare aferent.
Diferenta intre cod 01 si cod 15 este ca la cod 01 puteti primi concediu medical pana la 90 de zile calendaristice, pentru continuare va trebuie viza medicului expert, iar la cod 15 puteti primi 120 de zile calendaristice, dar procedura de acordare implica angajatorul, medicul de medicina muncii si conditiile de lucru.
Buna ziua , am si eu o problema , sunt insarcinata in 2 luni si acum sunt in perioada in care imi este foarte rau si vars foarte des . Am anuntat la serviciu ca nu pot ajunge la munca si am spus ca voi aduce medical, cand am fost la doamna doctora mi s.a spus ca nu are cum sa.mi dea concediu in urma , zilele acestea au picat in weekend iar dansa nu lucreaza. M.am interesat pe internet si am vazut ca la femeile gravide sau lauza li se pot acorda concediu si din urma in luna in curs , este adevarat ? Si daca da , cum trebuie sa procedez ca sa.mi pot lua concediu ? Multumesc

Alte discuții în legătură

Concediul de risc maternal cand angajata are 2 contracte de munca 20Andra20 20Andra20 O angajata are 2 contracte de munca: unul pe perioada nedeterminata si altul pe perioada determinata. Ramane insarcinata si la locul de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)
Concediu medical timp partial lity lity Buna ziua, as dori un raspuns legat de urmatorea situatie, salariata cu contract de munca 6 ore / luna, functia de baza la alta societate, intra in ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ct_apizal ct_apizal O angajat are 2 contracte de munca, unul ca profesor pe durata nedeterminata si altul ca expert intr-un proiect european-pe durata determinata. Cu data de 1 ... (vezi toată discuția)