avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care nu are alte venituri decat cel obtinut in urma unui contract de mandat - este asimilat salariilor ,si careia i se retine cota de 10,5 % ca" angajat" poate sa solicite iesirea la pensie in momentul indeplinirii conditiilor standard de varsta iar perioada cat a lucrat cu contract de mandat poate fi considerata vechime in munca.
Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:00, 20 Martie 2017
Perioada cat a lucrat cu contract de mandat nu constituie vechime in munca.

Art.16 C.mun.
....
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
....

Prevederile Codului Muncii nu sunt aplicabile contractului de mandat.

Daca persoana in cauza indeplineste conditiile de iesire la pensie, atunci isi poate depune cererea de acordare a pensiei.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca vs stagiu cotizare in vedrea pensionarii ionescuf ionescuf Buna seara! Un cetatean strain a lucrat Romania cu permis de munca(contract individual de munca) in perioada octombrie 2001-octombrie 2011. Din noiembrie ... (vezi toată discuția)
Vechime in muncă Nastalin Nastalin Bună ziua. Dacă am lucrat pe perioadă determinată in fiecare vară de la vârsta de 16 ani din timpul studiilor liceale pana la cele de masterat ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat- vechime in munca laura-jurist laura-jurist Buna ziua Activitatea prestata in baza unui Contract de mandat reprezinta vechime in munca si stagiu de cotizare la pensie? Multumesc (vezi toată discuția)