avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... calomniere ºi insulte pe site
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

calomniere ºi insulte pe site

Vă supun atenţiei următorul aspect.Pe un site al unui ziar de provincie găzduit de www.ziare.com a apărut un comentariu calomnios la o persoană care făcea obiectul respectivului articol.Respectiva persoană s-a adresat Procuraturii care a trimis cazul spre soluţionare la Poliţie..Poliţia spune că insulta şi calomnia nu mai fac obiectul legii penale .Deci,să înelegem că putem fi calomniaţi sub acopeririea anonimatului pe fel de fel de site-uri fără ca cineva să răspundă? E corect? Vă muţulmesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Lucian Manolescu , Consultant managementul calitatii 11:32, 19 Septembrie 2009
Trebuie sa faceti distinctia intre partea penala si partea civila a plangerii respective. Chiar daca nu mai e infractiune, fapta respectiva poate sa aiba implicatii civile. Altfel spus, cel care a savarsit-o poate fi obligat sa plateasca despagubiri in cadrul unui proces civil. Si instanta civila, ca si instanta penala, pot solicita gazduitorului websiteului respectiv informatii despre persoana in cauza.
Alin Popescu a scris:

Trebuie sa faceti distinctia intre partea penala si partea civila a plangerii respective. Chiar daca nu mai e infractiune, fapta respectiva poate sa aiba implicatii civile. Altfel spus, cel care a savarsit-o poate fi obligat sa plateasca despagubiri in cadrul unui proces civil. Si instanta civila, ca si instanta penala, pot solicita gazduitorului websiteului respectiv informatii despre persoana in cauza.

Asa cum a spus si dl. Alin,trebuie distinsa partea civila de cea penala a plangerii penale.
Dar,din cate stiu,aceste doua onfractiuni,insulta si calomnia,sunt inca incriminate de Codul penal in vigoare (art. 205 si 206);)
Sper sa nu gresesc...
Toate plangerile pe insulta si calomnie primesc NUP.
Mai mult raspunderea este civila.
GabrielaA a scris:

Toate plangerile pe insulta si calomnie primesc NUP.
Mai mult raspunderea este civila.

Intr-adevar toate dosarele primesc NUP cu motivarea ca nimeni nu poate fi condamnat in temeiul unei decizii a Curtii Constitutionale. Am si postat un comentariu mai larg www.avocatnet.ro/content/for...
In ceea ce priveste raspunderea civila diferentele sunt destul de mari fata de raspunderea penala mai ales in ceea ce priveste probatiunea. Acum oricine te poate insulta in fata familiei tale pentru ca potrivit art. 189 Cod pr. civ. acestia nu pot fi ascultati ca martori :ohyes:
ok. de acord. insa....ca victima , mi -a comunicat atit de la poliie cit si de la Parchet NUP. Totusi, mi se da posibilitatea sa ma adresez Prim Procurorului in 20 de zile...ca sa ce??? Acum ce sa fac? Sa deschid proces civil si sa cer daune? cit mai este taxa de timbru, va rog? (precizez ca am fost insultat si calomniat - atit eu cit si membrii familiei- pe un post tv local, in doua emisiuni diferite. am reclamat la CNA unde mi s-a dat dreptate etc.si culmea, lucrez in mass media) multumesc

Alte discuții în legătură

Penal sau civil? jon53 jon53 Buna ziua, Daca intr-un dosar penal nu s-au luat in considerare decat amenintarile iar calomnia si insulta nu, va intreb daca mai sunt sau nu incriminate cele ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia, 25 iulie 2010 garincea garincea Buna ziua! Domnule Consilier, stiti cumva, foarte precis, insulta si calomnia sunt sau nu sunt incriminate \"la aceasta ora\"-25 iulie 2010?!Acea abrogare a ... (vezi toată discuția)
Calomnia si insulta, sunt sau nu infractiuni ? barbumult barbumult Cautind in Codul penal, cel nou , actualizat in 2014, constat ca nu se gaseste calomnia si insulta. Din lecturare pe net despre cele doua infractiuni mai ... (vezi toată discuția)