avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Penal sau civil?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Penal sau civil?

Buna ziua,
Daca intr-un dosar penal nu s-au luat in considerare decat amenintarile iar calomnia si insulta nu, va intreb daca mai sunt sau nu incriminate cele doua infractiuni si de ce procurorul a spus ca acestea sunt abrogate.Ca sa scape de ele sau nu se mai aplica?Trebuie mers la civil?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: jon53 , utilizator 17:11, 29 Ianuarie 2010
Calomnia si insulta au fost reincriminate de catre Curtea Constitutionala prin decizie.
Multumesc.Am vazut pe forum o gramada de oameni care se plang ca acestea nu
sunt luate in considerare si ca se da de cale mai multe ori Nup.
Daca in penal se eschiveaza sa le aplice , ce sanse sunt pe civil la daune morale?
Curtea Constitutionala a admis exceptia de necontitutionalitate,constatand ca disp. art I pct 56 din L. nr 278/2006 pt modif ci completarea C pen,precum si pt modif. si completarea altor legi,partea ref la abrogarea art 205,206 si 207 C pen sunt neconstitutionale,astfel ca de la data publicarii deciziei de constatare a neconstitutionalitatii disp C pen ref la insulta,calomnie si proba veritatii sunt in vigoare.
Sunt de parere ca exista mai multe sanse ca in civil sa obtineti daunele morale pe care le solicitati.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
luiza2008, utilizator
Multumesct pentru raspunsuri.
Care ar fi onorariul unui avocat pe parcursul actiunii civile?
Dosarul penal poate ajuta la instanta civila sau se ia totul de la zero, cu plangere,
martori etc..?
Normal ar trebui ca procurorii si judecatorii trebuie sa respecte legile tarii! Daca insulta si calomnia sunt incriminate de legea penala si sanctionate ca atare, acestia sa decida in numele legii nu in dispretul ei. Ati urmat caile de atac in acelasi proces penal? nu asi recomanda o actiune civila intr-o atare situatie cand infractiunile de insulta si calomnie au fost evidente, dar instanta le-a ignorat! O sa va coste atat onorariul de avocat, cat si valoarea pretentiilor pe care le veti emite ca daune!

Alte discuții în legătură

Art.205 si art 206, cod penal, mai sunt în vigoare? dandanaua dandanaua Insultasi calomnia prev.de art.205 şi art.206 cod penal au fost abrogate în 2007.In 2008, curtea constitutionala a decis neconstitutional textul de lege care ... (vezi toată discuția)
Insulta prin telefon... tanasaionut tanasaionut daca am avut o prietena timp de 6 luni si apoi am aflat ca ma inseala si fapt pt care i-am trimis mesaje in care am facut-o curva, ea poate folosi acele ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia, 25 iulie 2010 garincea garincea Buna ziua! Domnule Consilier, stiti cumva, foarte precis, insulta si calomnia sunt sau nu sunt incriminate \"la aceasta ora\"-25 iulie 2010?!Acea abrogare a ... (vezi toată discuția)