avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnia si insulta, sunt sau nu infractiuni ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnia si insulta, sunt sau nu infractiuni ?

Cautind in Codul penal, cel nou , actualizat in 2014, constat ca nu se gaseste calomnia si insulta.
Din lecturare pe net despre cele doua infractiuni mai descopar ca e o problema cu cele doua. Ba sunt infractiuni , ba nu se pomeneste de ele in Noull Cod penal, desi Dictionalul DEX spune clar ceva ce este sustinut si de Constitutie ( Art1, alin 3 )
Dar conform Noului Cod penal putem sa fim calomniati si insultati cu martori , cu probe si organele de cercetare nu au unde sa le incadreze !
Tipic romanesc ?????
Multumesc oricui ma poate lumina fara sa-mi faca un istoric al framintarilor juridice prin care au trecut aceste doua ....infractiuni (??, mai sunt , sau nu mai sunt ???) pentru ca le-am lecturat pe net si de-aia am intrat in ...ceata !
Nefiind incriminate in CP sau in alte legi speciale insulta si calomnia nu mai constituie infractiuni,va puteti adresa instantelor civile pt eventualele prejudicii aduse onoarei,reputatiei,solicitand daune morale.Succes
Multumesc pentru raspuns.
Pai inteleg de aici ca intra intr-un articol din Codul civil ! Caut in C civil ? Exista in C civil un articol care priveste onoarea ?
Art 72 alin 2 NCC,consultati un av pt a va spune ce sanse aveti,un eventual proces necesita cunostinte juridice nu sunt suficiente modele de actiuni si sfaturi pe net Succes.
Multumesc pentru raspuns.
Am citit si eu articolele din Noul Cod civil, care privesc atingere demnitatii si imaginii. Imi este clar ca imi trebuie un avocat versat, f inteligent care sa jongleze cu ideile, articolele , interpretarile.....( cistiga cel mai tare, nu ? Tare in vehicularea argumentelor , sau tare in relatii....)
Pina la urma si la coada, textele articolelor asa cum sunt ele enuntate, sunt foarte limitative, iar daca instanta nu vrea sa-si bata capul, se va rezuma la ele si va constata ca o acuzatie defaimatoare facuta de cineva impotriva altcuiva nu e o fapta care sa fie trasa la raspundere

. Deci noi, cetatenii care traim intr-o comunitate, putem sa acuzam de fapte reprobabile pe vecinii nostri,, in mod f linistit , ca putem fi siguri ca nu vom raspunde in niciun fel, iar persoana peste care am aruncat o banuiala privind executarea unei fapte urite sau daunatoare va fi purtatoarea unei acuzatii si implicit si a "consideratiilor" obtinute prin acuzatiile atribuite ei
Si deasemeni ...chiar daca alte persoane care recepteaza acuzatiile facute de rauvoitor, vor prelua aceste acuzatii le vor transmite la rindul lor altora si toti acesti receptori vor evita sau nu ii vor mai da credit, consideratie, si respect persoanei acuzate . Adica aceasta din urma va purta tinichele de coada fara sa le poata inlatura

Sau daca instanta va aprecia talentul dezvoltarii intelesurilor din text de catre un avocat plin de imaginatie si talent combinatoriu , atunci va da termene pentru a se delecta cu exercitiul de inteligenta si fler avocatesc al avocatului ....pe banii nostri !

Cei care au facut acest Cod civil, Nou, si-au batut joc de drepturile oamenilor, le-au ingradit , si au facut-o pentru interesul lor, al legiuitorilor, ca sa fie liberi sa jongleze cu "opinia publica" in interese pur politice.

Ca in Romania ! O mizerie !
Va multumesc oricum pentru disponibilitatea de a-mi fi raspuns
Sunt infractiuni conform

[ link extern ] /

N-are nici o importanta daca se afla sau nu in Codul Penal

Oricum, marturia mincinoasa adica in ce consta calomnia cand am facut eu plangere penala la parchet si s-a dat NUP, nu a fost vreodata dezincriminata, asa ca nu conteaza in Romania ce e si ce nu e incriminat
Ultima modificare: Luni, 27 Octombrie 2014
eusaisapte, utilizator

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnia, 25 iulie 2010 garincea garincea Buna ziua! Domnule Consilier, stiti cumva, foarte precis, insulta si calomnia sunt sau nu sunt incriminate \"la aceasta ora\"-25 iulie 2010?!Acea abrogare a ... (vezi toată discuția)
Calomnia prin presa Mihaita Catalin Mihaita Catalin Daca in presa se publica articole despre un primar de oras (ca persoana publica nu ca persoana fizica) ca a facut.... , a refacut...., a inlesnit semnarea unor ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar de calomnie? monica799 monica799 Buna ziua, Sunt casiera de 6 ani la o institutie religioasa si unul din membrii m-a acuzat (acuzatii false) in fata intregii institutii ca am furat banii ... (vezi toată discuția)