avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnia si insulta, sunt sau nu infractiuni ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnia si insulta, sunt sau nu infractiuni ?

Cautind in Codul penal, cel nou , actualizat in 2014, constat ca nu se gaseste calomnia si insulta.
Din lecturare pe net despre cele doua infractiuni mai descopar ca e o problema cu cele doua. Ba sunt infractiuni , ba nu se pomeneste de ele in Noull Cod penal, desi Dictionalul DEX spune clar ceva ce este sustinut si de Constitutie ( Art1, alin 3 )
Dar conform Noului Cod penal putem sa fim calomniati si insultati cu martori , cu probe si organele de cercetare nu au unde sa le incadreze !
Tipic romanesc ?????
Multumesc oricui ma poate lumina fara sa-mi faca un istoric al framintarilor juridice prin care au trecut aceste doua ....infractiuni (??, mai sunt , sau nu mai sunt ???) pentru ca le-am lecturat pe net si de-aia am intrat in ...ceata !
Insulta si calomnia au fost dezincriminate.
Multumesc pentru comentariu. Am citit si eu expunerea d-ului Cristi Danilet, precum si argumentatia CCR care a darimat Hot. ICCJ. Calomnia si insulta ramin fapte penale
DAR, dar, dar, dar....vedeti bine : ba e , ba nu e. Asta inseamna ca cei carora le ceri sa aplice legea , care lege trebuie sa te apere, vor fi liberi sa aplice cum le vine lor mai la indemina, sau cum interpreteaza ei si nu sunt obligati sa aibe toti aceiasi interpretare.
Traim in Romania !!! Asta insseamna balamuc. Nimeni nu mai intelege nimic si fiecare intelege legea cum il taie capul si totodata cei desemanti sa-ti faca dreptate ...daca au mincat bine de dimineata si sunt bine dispusi vor da un verdict, daca s-au certa cu familia si nu au mincat bine de dimineata vor da un alt verdict
Cell mai simplu , - decit sa pierzi timp pentru a te ocupa cu ceva care iese din sfera profesiei tale, sau sa umblii prin tribunale cu termene pe ani de zile ptr ca un avocat sa-si expuna talentul si inteligenta interpretarii legilor ---care nu sunt - este sa ai un ciomag pregatit si sa-l inveti minte pe cel care te calomniaza astfell incit sa stie de frica fizica. Frica fizica este cea mai buna lege. Cu ea faci treaba si iti aperi onoarea si reputatia si le tii gura inchisa celor care nu au respect.
Traim in Romania
După cum se poate observa, comentariul pe care l-ați postat a fost publicat în anul 2013.Între timp, la data de 1-02.2014. a intrat în vigoare noua legislație penală, unde cele două ifracțiuni, respectiv insulta și calomnia nu se mai regăsesc.
Ceea ce mai pot face cetățenii a căror imagine , deminitate, onoare, au fost lezate, este să solicite pe calea unei acțiuni civile, ori prin procedura medierii, repararea prejudiciului suferit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnia, 25 iulie 2010 garincea garincea Buna ziua! Domnule Consilier, stiti cumva, foarte precis, insulta si calomnia sunt sau nu sunt incriminate \"la aceasta ora\"-25 iulie 2010?!Acea abrogare a ... (vezi toată discuția)
Calomnia prin presa Mihaita Catalin Mihaita Catalin Daca in presa se publica articole despre un primar de oras (ca persoana publica nu ca persoana fizica) ca a facut.... , a refacut...., a inlesnit semnarea unor ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar de calomnie? monica799 monica799 Buna ziua, Sunt casiera de 6 ani la o institutie religioasa si unul din membrii m-a acuzat (acuzatii false) in fata intregii institutii ca am furat banii ... (vezi toată discuția)