avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum ma apar de calomnie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum ma apar de calomnie?


Buna ziua,

Sunt casiera de 6 ani la o institutie religioasa si unul din membrii m-a acuzat (acuzatii false) in fata intregii institutii ca am furat banii pe care i-a depus el. Am dovada si semnaturile comitetului de casierie, care ma ajuta la verificarea banilor si la numararea lor, iar aceste persoane au dat semnatura lor cum ca totul e in regula. Asta s-a intamplat acum 2 ani, iar acum sunt acuzata ca acei bani i-am furat eu, iar persoanele care au semnat ca totul e inr egula, acuma au trecut d epartea acestei persoane care ma insulta si impreuna ma acuza de furt. Dupa ce au semnat ca totul e in regula, cum vin acuma, dupa 2 ani sa spuna ca nu e in regula si ca eu am furat? Sunt facuta de ras in fata intregii institutii, iar actele pe care le am (incluzand si procesul verbal cu toate semnaturile din comitetul de casierie) dovedesc ca nu am furat nimic. Dar aceste cateva persoane contiuna sa ma improaste cu noroi si sa ma faca hoata inaintea altor oameni. Prejudiciul meu e afectat si va rog din suflet sa ma sfatuiti ce pot face pentru a mi se sterge aceasta pata rusinoasa (mincinoasa) si numele meu sa fie reabilitat. Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat legal!!!! Va multumesc!

Daca aveti si cateva persoane care sunt de partea dvs. si care v-ar putea fi martori, ati putea demara o actiune civila, pentru a-i face sa va plateasca daune morale .
Nu mai exista incriminare a faptelor de insulta si calomnie .
Multumesc din suflet pentru raspunsul prompt. Daca imi permiteti, as mai intreba daca ar fi posibil sa incadrez acest lucru, calomnia, in alt articol din Codul Penal sau Civil, sub alta forma, adica daca exista o alta portita in care sa pot sa ma reabilitez....daca articolul 206 din C.P. s-a abrogat, poate m-as putea incadra in alt articol?????? Ar fi posibil???
In ipoteza in care s-ar depune o plangere sau un denunt impotriva dvs., ati putea uza de prevederile Art. 259. - Denuntarea calomnioasa.
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76
.
In civil puteti promova o actiune in despagubiri , facand dovada prejudiciului suferit .
Anterior interesului dvs de incadrare a faptelor ,se impune sa solicitati persoanelor in cauza sa se retina a mai face acuzatii in afara situatiei cand exista indicii temeinice care sa le sustina afirmatiile
Revin cu o alta intrebare, daca sunteti amabili...si va rog sa nu va suparati, dar orice ajutor sau sfat conteaza foarte mult. M-am uitat intre timp la toate articolele Codului Penal si m-am oprit la art. 260, cu marturia mincinoasa. Mai sus, in primul meu mesaj am specificat ca cei doi martori, care acum 2 ani au semnat cu mana lor procesul verbal cu suma totala care era existenta, acum s-au intors impotriva mea si ei, alaturi de persoana care ma calomniaza, si acum spun ca nu stiu de ce au semnat, ca de fapt ele au vazut banii (care lipsesc si, in realitate nu exista). Dar aceasta este minciuna, ca daca vedeau ceva in neregula atum 2 ani, atunci nu isi dadeau semnaturile, nu? Si atunci intrebarea mea este...as putea sa fac o actiune legala in care sa cer ca acesti martori mincinosi (pentru ca a fost o intlanire cu toti, si cu liderul , si in prezenta liderului au spus minciuna, care se contrazice acuma cu semnaturile lor de acum 2 ani) sa fie nevoiti sa isi retraga marturia mincinoasa si sa se opreasca din hartuirea aceasta???:-/ In articol am vazut ca marturia mincinoasa se pedepseste cu inchiasoare de la 1 la 5 ani...

Alte discuții în legătură

Calomnie,denigrare,declaratie mincinoasa tib71stef2008 tib71stef2008 In urma cu un an jumate am fost reclamat de un nr .de pers.ca as fi facut ceva(mai multe)fara dovezi (cu toate ca sustineau ca au),am fost dus la ... (vezi toată discuția)
Insulta, calomnia titimarina titimarina Va salut, din nou am citit sute de mesaje pe acest forum. Am intrebat chiar, cum se procedeaza in cazul insultei si calomniei. Pentru aceasta, am mai multe ... (vezi toată discuția)
Insulta matei_alex matei_alex Buna ziua, As avea nevoie de o parere avizata, un sfat in legatura cu urmatoarea intamplare: Am un vecin cu care ma judec de ceva ani pe un teren. Suntem de ... (vezi toată discuția)