avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calomnie,denigrare,declaratie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calomnie,denigrare,declaratie mincinoasa

In urma cu un an jumate am fost reclamat de un nr .de pers.ca as fi facut ceva(mai multe)fara dovezi (cu toate ca sustineau ca au),am fost dus la politie,audiat,s-a incercat intimidarea,etc.s-a inchis dosarul cu NUP si as dori sa stiu daca pot sa actionez in justitie acele pers. pt.calomnie,denigrare,declaratii mincinoase si sa cer daune morale?si cum aflu numele acelor pers.Multumesc
Cel mai recent răspuns: tib71stef2008 , utilizator 16:22, 24 Ianuarie 2012
Puteti sa actionati doar in civil pentru ca in codul penal nu mai mai este inscriminata calomnia.
Puteti face plangere pentru denunt calomnios la politie sau parchet, puteti cere daune si pe acesta cale. Mergeti cu copie dupa rezolutie prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

[ link extern ]



Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
Normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art. 205 si 206 din Codul penal, precum si prevederile art. 207 din Codul penal privind proba veritatii, abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispozitii declarate neconstitutionale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale, nu sunt in vigoare”
Pentru fapte de insulta si calomnie ,daca detineti probe temeinice si indubitabile,va puteti adesa instantei civile cu o actiune in pretentii formulata in baza art 70 si urmatoarele din Noul cod civil.
Multumesc frumos,mai am niste intrebari:exista un anume termen de la data NUP in care pot sa fac plangere sau actiune in civil?cum aflu numele persoanelor care m-au acuzat?plangerea sau actiunea o fac in nume colectiv sau individual pt.fiecare in parte?/ca dovada banuiesc ca e suficienta rezolutia in care scrie clar ce s-a incercat(nu s-a reusit)sa se demonstreze si o copie dupa pv (s -au retinut obiecte care ar fi constituit indicii sau probe la dosar).Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta, calomnia titimarina titimarina Va salut, din nou am citit sute de mesaje pe acest forum. Am intrebat chiar, cum se procedeaza in cazul insultei si calomniei. Pentru aceasta, am mai multe ... (vezi toată discuția)
Acuzatie de calomnie deeaandreea deeaandreea Buna ziua, as vrea sa stiu cum pot sa procedez in cazul in care diverse persoane imi aduc acuzatii nefondate care imi pot afecta imaginea publica, ele spunand ... (vezi toată discuția)
Calomnia Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Cunoşteam că art. 205,206,207 C.pen au fost reincriminate ca urmare a unei decizii de necunstituţionalitate a unei legi care dezincrimina insulta, calomnia ... (vezi toată discuția)