avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator bloc nu a platit utilitatile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator bloc nu a platit utilitatile

Bună ziua,

Locuiesc într-un bloc nou cu 32 de apartamente, acum 2 saptamani am aflat ca administratorul nu a platit facturile la apa si avem o datorie de 60.000 lei. Problema mare este ca nu avem o asociatie a blocului, el fiind primul locatar in bloc s-a autointitulat administrator si toti am mers pe incredere. Ce putem face in acest moment? Acum nu mai raspunde nici la tel, a zis ca el nu se mai ocupa de administrare blocului sa ne descurcam singuri.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:24, 24 Martie 2017
Din ce imi spuneti reiese ca si banii tot pe incredere i-ati dat si nu prea aveti ce sa faceti, mai ales ca nici asociatie nu aveti si nu au existat formalitati legale. Practic i-ati dat banii unui domn care v-a spus ca va plateste facturile si nu s-a tinut de cuvant. Daca ar fi facut asta din postura de angajat, il puteati trage la raspundere, insa nefiind cazul nu vad o rezolvare a situatiei. Daca eu dau bani cuiva pe incredere in speranta ca va face ce imi spune fara sa inchei un contract cu el presupune sa imi asum riscul. Riscul in cazul dvs a insemnat neplata acelor facturi. In mod normal, dupa 3 facturi neplatite se trimite somatie si dupa un numar limitat de zile se intrerupe furnizarea apei.

Pe viitor, nu mai mergeti pe incredere si verificati activitatea din asociatie. Orice proprietar trebuie sa cunoasca codul de client la totii furnizorii de servicii si sa poata verifica prin telefon care este situatia platilor fara ca macar sa intrebe administratorul. Sau va creati cont online si intrati cu user si parola.
Ati primit chitante pentru ce ati platit?

Ce putem face in acest moment?


Va descurcati singuri:

1. Plangere penala la parchet pentru delapidare. Plangerea poate fi semnata de toti proprietarii.
2. Dupa inregistrarea plangerii notati litigiul in cartea funciara ptr a nu isi putea instraina apartamentul. Notarea litigiului o poate face oricine care are un interes.
3. Va faceti asociatie de proprietari asa cum prevede legea, va administrati proprietatea comuna si evitati astfel de situatii
4. Nu mai "mergeti" pe incredere cand este vorba despre banii proprii.
5. Pana veti recupera banii este posibil ca furnizorul sa opreasca apa. Va constituiti intr-un grup de initiativa care sa negocieze cu furnizorul plata in rate pana recuperati prejudiciul.

Cat de nou este blocul daca a reusit sa "stranga" 60000 lei? De cat timp nu a mai platit?
Restul de utilitati le-a platit sau va asteptati la surprize si de la alti furnizori?
@cyan a scris
1. Plangere penala la parchet pentru delapidare. Plangerea poate fi semnata de toti proprietarii.



Hazardata incadrare
Sunteti sigur ca faptele-dupa cum au fost detaliate intrunesc elementele constitutive ale infractiunii fara echivoc precizate de dv ?
Daca autorul topicului ar promova plangere penala sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare-dupa trecerea unui timp faptic ,minimum peste un an de zile,ar primi o solutie total defavorabila si asta deoarece in speta supusa discutiei,persoana care a perceput/
colectat sumele nu intruneste calitatea de functionar public si in al doilea rand,nu exista raport juridic sau document legal care sa ateste ca faptuitorul detinea obligatii aferente responsabilitatii de gestiune sau de administrare bani,valori,etc
Banii au fost impusi,perceputi si vehiculati pe criteriul increderii ,neexistand conventie=raport juridic legal care sa prevada drepturi si obligatii,fisa postului in sarcina faptuitorului


Noul cod penal Art. 295

Delapidarea

(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică
.

Daca aveti certitudinea si probe rezonabile ca au fost percepute de la proprietari sume reprezentand c/v cote individuale intretinere dar persoana erijata in admnistrator de imobil nu a facut plati catre furnizori si a retinut sumele,ideal este sa sesizati de urgenta parchetul teritorial succesiunea de evenimente si sa solicitati incadrarea faptelor
Desfasurati demersuri pentru evidentiere prejudiciu cauzat
Desfasurati demersuri pentru infiintare asociatie de proprietari,alegeti reprezentant legal,
comitet executiv,cenzor,ngajati administrator de imobil atestat
Instituiti privilegiul imobiliar impotriva bunurilor persoanei care a perceput sume de la locatari
Daca nu este delapidare atunci este inselaciune si tot infractiune este. Este sarcina procurorului sa incadreze fapta.

Atata timp cat persoana in cauza a platit in numele celorlalti proprietari diverse utilitati (apa, energie, gaz) se poate lua in considerare prestarea unui serviciu pentru ceilalti.

Poate ne lamureste userul daca ii plateau o suma oarecare si pentru "serviciul" de achitare a facturilor si pe numele cui erau/sunt facturile de apa si celelalte utilitati.

Cum se vor plati utilitatile daca "administratorul" nu se mai ocupa de administrarea blocului?

Care sunt opiniile celorlalti proprietari cu privire la situatie?

Notarea litigiului in CF de catre orice persoana interesata ii anuleaza "administratorului" posibilitatea vanzarii apartamentului pana la recuperarea prejudiciului.

Parerea mea:

Daca dvs. nu sunteti constituiti in as. prop., furnizorii de utilitati pot incheia contracte de furnizare cu o persoana desemnata de comunitatea locala sa-i reprezinte. Este posibil ca acest cetatean sa va fi reprezentat, dar tot atat de bine s-ar putea sa nu fie dansul, ci poate dezvoltatorul blocului - asa ca orientati-va, oricum, acesta nu a fost si nu este administratorul blocului!
Asadar, mergeti la furnizorii de utilitati si discutati. Daca cel caruia i-ati dat banii este reprezentantul, atunci dansul este titularul de contract, in acest caz furnizorul are parghiile sale sa-si recupereze banii. Daca l-au lasat in pace pana debitul a ajuns la suma pe care ati scris-o mai sus, este nasol...

Ce as putea sa va sfatuiesc: incercati sa va organizati rapid in as. prop. cu tot ceea ce inseamna aceste formalitati, dupa care puteti incheia contracte de furnizare in numele as. prop.
Succes!

Alte discuții în legătură

Administrator bloc de rea credinta Executortm Executortm Buna seara, Sunt proprietarul unui apartament intr-un complex de 2 case (parter + etaj) avand o curte comuna. Suntem in total 8 apartamente. Apartamentul ... (vezi toată discuția)
Asociație cu utilități neplătite din 2010. este adevărat ce susține administratora, că datoriile din ultimii 5 ani sunt prescrise? forma1 forma1 Buna ziua avem o problema mare la asociatia noastr sintem la zi cu consumurile ca sa aflam de la salubriserv ca doamna administrator na platit nici o factura ... (vezi toată discuția)
cheltuieli neincadrate in tabelul de intretinere eionescu eionescu Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc nou in care plata intretinerii se efectueaza catre dezvoltator (apa, curent, parti comune) Pentru efectuarea acestor plati ... (vezi toată discuția)