Atunci cand aveti cunostinta despre savarsirea unei fapte care prin natura ei atrage raspunderea penala a unei persoane ,va puteti adresa organelor abilitate,mentionand fapta care a fost savarsita ,respectiv"teapa"pe care spuneti ca v-a dat-o persoana in cauza,fara sa realizati un forum sau o alta pagina de web in care sa mentionati numele celui implicat.
In mod normal,Legea 544/2001 privind informatiile de interes public precizeaza foarte clar faptul ca nu pot fi date publicului informatii cu privire la datele de identificare ale unei alte persoane si mai ales atunci cand dumneavoastra sustineti faptul ca aceasta ar fi savarsit o fapta prevazuta si sanctionata de legea penala,in speta,infractiunea de inselaciune,art.215 cp.Intr-o atare situatie,atunci cand persoana in cauza nu a fost condamnata pentru o astfel de infractiune,poate sa se adreseze insntantei de judecata cu o cerere de chemare in judecata sub aspectul comiterii de catre dumneavoastra a infractiunii de denuntare calomnioasa,prevazuta si sanctionata de codul penal in art.259 cp.
Deci,ori alegeti sa va adresati organelor in drept pentru infractiunea prin care sustineti ca persoana in cauza v-a inselat,fie riscati in cazul deschiderii unui astfel de forum si mentionarea numelui si a altor date privind persoana in cauza sa va bagati singura in gura lupului,cum se spune.
Puteti deschide un forum in care avertizati populatia sa se fereasca de astfel de persoane,si orice alte detalii legate de astfel de infractiuni dar nu mentionati nume,calitati sau orice alte date de identificare ale unor persoane mai ales,daca aveti cunostinta ca impotriva acestora nu s-a pronuntat nici un fel de hotarare judecatoreasca prin care sa fie condamnate pentru astfel de fapte.In fond,orice persoana pana la proba contrarie beneficiaza de prezumtia de nevinovatie....
Multumesc pentru raspuns.
Am fost si la politie, dar nu am rezolvat prea multe, pentru ca dupa spusele dumnealor nu au cum sa o convinga sa-mi returneze banii. Se pare ca singura solutie este sa ma adresez instantei de judecata, actiune la care doresc sa apelez in ultima faza, cand nu mai gasesc nici o alta rezolvare.
Va multumesc inca o data.