avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Pot fi executat si daca da ce risc ?
Discuție deschisă în Executare silită

Pot fi executat si daca da ce risc ?

La finele anului 2012 am contractat un telefon cu abonament in valoare de 12€ pe o durata de 12 luni de la o societate afiliata Orange Romania.

La momentul semnarii actelor am fost instiintat ca trebuie sa achit o taxa numita generic "de verificare" in cuantum fix 12€ (adica exact cat abonamentul pe o luna) si, ca astfel ultima luna de plata din cele 12 a fost achitata in avans, taxa a fost platita cu factura si bon fiscal iar in contractul Orange este mentionat la sectiunea detalii ale ofertei "100% reducere 1 luna corespunzatoare abonamentului platit in avans".

Toate bune pana cand, cu doua luni inainte de incetarea contractului sun la firma partenera Orange ca sa imi confirme ca nu trebuie sa mai achit ultima luna din contract - luna fara nicio depasire de cost ca si in cazul celorlalte (intuiam ca ceva s-ar putea sa fie putred fiind vorba despre Orange) lucru pe care l-au confirmat telefonic adica nu va mai trebui sa platesc decat daca depasesc ceea ce n-a fost cazul.
Apoi am purces la completarea si semnarea actelor de incetare a contractului la termen dar din timp pentru ca fiind vorba de Orange ei ar fi prelungit automat contractul daca nu l-as fi facut eu expres, in scris, prilej cu care am intrebat din nou doi angajati Orange (din reprezentata oficiala) daca intr-adevar lucrurile stau asa si nu va mai trebui sa platesc si luna a 12 a intrucat am achitat-o in avans la semnarea contractului, mi-au confirmat ambii ca asa stau lucrurile fara niciun fel de ezitare.

Bineinteles ca vine si factura pe luna 12 pe care bineinteles ca nu m-am intrebuintat s-o achit si nici s-o contest pe la protectia consumatorului din pricina unei perioade realmente tumultoase pe care o traversam.

Prin 2015 primesc o notficare de la o societate de recuperari ca am o datorie, la finele lui 2016 primesc de la cei de la getBack doua instiintari carora, bineinteles ca nu le-am dat curs.

Astazi primesc o noua instiintare sa achit acea suma restanta de ~60 lei pentru ca daca nu voi intra in etapa a doua, cea a instantei de judecata unde pe langa datoria propriu-zisa va trebui sa achit si taxa de timbru pentru instanta 50 lei, taxa legalizare 5 lei si onorariu asistenta juridica 300 lei, in total ceva peste 400 lei.
Etapa a treia fiind cea a executarii silite unde se vor mai adauga cheltuielile de executare silita partiale adica inca 300 de lei ajungand in final pana la putin peste 700 lei.


Intrebarile mele catre dvs. sunt :

1. Termenul de prescriere pentru astfel de creante este de 3 ani sau mai mare?
2. Sunt reale cheltuielile enuntate?
3. In caz ca nu s-a prescris datoria si societatea demareaza procedura de executare in ce etapa trebuie sa fac constestatia executarii invocand dreptul la prescriptie si e necesar sa apelez la un avocat asu ma pot descurca singur?
4. Nu inregistrez venituri la vedere si nu detin niciun fel de bunuri pe numele meu altele decat ceva electrocasnice, au deci de ce se lega in eventualitaea unei executari silite?
5. Eu cred ca ei vor sa mearga la intimidare si e surprinzator ca se zbat atat pentru o datorie atat de mica, nu e vorba de banii datorati cei 60 de lei ci de faptul ca refuz sa platesc o datorie inexistenta teparilor de la Orange dar si celor care au cumparat asa zisa datorie de la ei.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dorky , utilizator 15:27, 26 Martie 2017
Nu veți scăpa de executarea silită, decât dacă creanța s-a prescris între timp, și numai dacă în termen de 15 zile faceți contestație la executare, invocând prescripția.

Nu pot fi executate silit bunurile de uz casnic și cele de strictă necesitate necesare subzistenței.
Multumesc pentru raspuns :) continui totusi sa am cateva nelamuriri :

1. Cum pot afla daca creanta s-a prescris?
Am citit ca astfel de creante s-ar prescrie in 3 ani. Creanta dateaza de la finele lui 2013 (adica nu am achitat abonamentul aferent lunii decembrie 2013) asa incat la finele lui 2016 ar fi trebuit ca datoria sa se fi prescris, corect?

2. La momentul inceperii procedurii de executare eu personal prin ce mijloc voi fi contactat de judecatorie atat incat sa am posibilitatea de a contesta executarea silita in termenul legal de 15 zile? Adica vreau sa aflu in timp util daca procedura a inceput si astfel sa nu pierd dreptul de a o contesta in termenul legal de 15 zile.


Multumesc

Contestația la executare este o acțiune separată în instanță, și se depune în 15 zile de când ați aflat că sunteți executat, ca de ex. executorul vă trimite o somație, sau vă treziți cu conturile bancare blocate și poprire pe salariu la angajator.

Cererea de încuviințare se judecă în camera de consiliu fără citarea părților, și dacă se admite este fără cale de atac.
Nu veți fi citat în instanță, nu aveți de unde să aflați până nu va începe deja executarea.

Termenul de prescripție este de 3 ani de la ultima plată a debitorului, dacă între timp creditorul nu a întreprins nici o acțiune de recuperarea a creanței.


Ultima plata am facut-o in noiembrie 2013, acum in martie 2017 societatea ma "ameninta" cu executarea silita pe care vrea sa o inceapa, deci s-a perscris...

In caz ca nu s-a prescris (prin cine stie ce concurs nefericit de imprejurari) pot deci contesta executarea in termen de 15 zile dupa ce voi fi somat de executor ?
(poprire pe conturi si salariu nu-mi poate pune nimeni intrucat ele nu au pe ce sa puna :)

Contestația o puteți depune și dacă nu aveți motive întemeiate, doar că instanța în urma judecății o va respinge.
Accesul la justiție e teoretic liber pentru oricine.
Chiar dacă nu aveți salariu și bani în cont bancar, executorul o să vă scoată la vânzare orice bun mobil pe care îl dețineți(terenuri, mașini, utilaje, animale, tablouri...), cu excepția bunurilor de uz casnic care nu pot fi executate silit potrivit legii.

Alte discuții în legătură

Notificare eos ksi MarianConstantinescu MarianConstantinescu Buna ziua, Am primit la domiciliu un document în care îmi este adus în vedere faptul că trebuie să achit o datorie către EOS KSi provenită din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am un abonament la vodafone. pe care nu l-am mai plătit.. ... Marian244 Marian244 Buna ziua, am un abonament la vodafone. Pe care nu l-am mai plătit.. vodafone m a dat la o firmă de recuperare am primit o somatie de la firma de recuperare ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorie telefonie mobila CristianSan CristianSan Salut Am gasit azi cand am ajuns acasa in cutia de scrisori un plic de la o firma de recuperare creante o somatie de plata insotita de o alta hartie ce se ... (vezi toată discuția)