avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Prestare servicii intre PFA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Prestare servicii intre PFA

Am un PFA cu impozitare in baza normei de venit, in baza caruia este deschis un salon de intretinere corporala. Acum, din cauza volumului mare de munca, avem nevoie de inca un lucrator. Din anumite motive, persoana pe care dorim sa luam ca si inca un lucrator, nu poate fi angajata, in schimb poate sa lucreze ca si PFA.

Este posibil sa incheiem un contract de colaborare (sau orice altfel de contract) intre PFA-ul nostru si PFA-ul persoanei respective, ca ea sa presteze servicii la noi in salon (clientilor salonului) si la final de luna sa ne emita factura pentru munca prestata in urma carei sa o platim? Este legala aceasta forma de colaborare?

Vorbeam candva cu un contabil si spunea ca ar fi sub semnul intrebarii legalitatea acestei colaborari deoarece acel lucrator (PFA cu care incheiem contractul de colaborare) presteaza serviciile de intretinere corporala nu noua direct, ci clientilor nostri (clientilor salonului) si ca in acest caz practic efectuiaza munca unui angajat si, prin urmare, in cazul unui eventual control s-ar putea fi probleme.

Cat de adevarata sau falsa este aceasta afirmatie? Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: SorinIo , utilizator 17:20, 23 Martie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Din punct de vedere fiscal contabilul avea dreptate. Conform oug 44/2008 nu va impiedica nimeni si nimic sa aveti o colaborare cu acea persoana. Insa, conform art. 7 punctul 3. daca nu indepliniti cel putin 4 din conditiile de mai jos persoana respectiva devine dependenta si veti fi obligat sa platiti toate contributiile salariale la sumele platite catre acesta.

3. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:
3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre persoană fizică independentă rodicavulpe rodicavulpe Mă interesează dacă ocupația de formator (lector) în cadrul cursurilor de formare profesională se încadrează la această formă de înregistrare ... (vezi toată discuția)
Subcontractat ca pfa SorinBG SorinBG Buna ziua, in momentul de fata sunt Manager de productie la o companie cu contract de munca (salariat), dar mi-as dori sa lam o liberate mai mare si as ... (vezi toată discuția)
Srl, salon infrumusetare, dorim sa facem contracte de colaborare pentru personal Curiosul2020 Curiosul2020 Buna ziua! Firma noua infiintata SRL, salon infrumusetare, dorim sa facem contracte de colaborare pentru personal. Contracte colaborare sau contracte ... (vezi toată discuția)