avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general "contributii sanatate"
Discuție deschisă în Contabilitate în general

"contributii sanatate"

Buna! Stie cineva daca se schimba cota la sanatate la 14% de la 1 Ianuarie 2010;
adica 7% angajator si respectiv 7% angajat. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: coltex , utilizator 10:43, 18 Septembrie 2009
coltex a scris:

O.U.G.nr.226/2008 se refera veniturile din salarii....:hm:
Art. 1
(1) Pentru anul 2009, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) 5,5% pentru cota datorata de angajat, prevazuta la art. 257 din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) 5,2% pentru cota datorata de angajatori, prevazuta la art. 258 din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) 10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art. 259 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cotele prevazute la alin. (1) se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2009.

Si pt. litera d si e cred:
Art. 5
Pentru plata drepturilor cuvenite pe anul 2009, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si a drepturilor finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de pana la 1,03% asupra sumelor virate si se suporta din bugetele din care se finanteaza drepturile respective.

Da , pare logic oarecum, ma rog, se inscrie in logica tuturor actelor normative din ultima perioada!

Este un aspect scapat de furnizorii de softuri legislative , textul postat mai sus este preluat din doua softuri care aveau incluse in actualizari si OUG 226/2008
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
Management Account, Consultant fiscal
[ link extern ]

2009.01.14 - ANUNT
Cotele de contributie la Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate

Conform OUG nr. 226/2008, publicata in MO nr. 899/31.12.2008, cotele de contributie de asigurari sociale de sanatate aferente anului 2009 sunt urmatoarele:
Angajatori - 5,2% la fondul de salarii;
Salariati - 5,5% la veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
Persoanele care se asigura facultativ - 10,7% la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara;
Persoanele care realizeaza venituri impozabile din: activitati independente, agricultura si silvicultura, cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobanzi, drepturi de proprietate intelectuala, alte venituri care se supun impozitului pe venit - 5,5% la venitul impozabil.
.
Ok! ideea este ca pentru sanatate o PFA tot 6,5% plateste.

Dar va rog poate spune cineva daca se schimba totusi din 2010 cota la salariati si angajatori? Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Persoanele care exercita profesii liberale platesc cass 5,5% sau 6,5% Georgeta U.A. Georgeta U.A. Buna ziua Potrivit art. 257 alin.2 lit.a din legea 95/2006 Începând cu 1 iulie 2008, cotele prevazute la art. 257 vor fi urmatoarele: ART. 257 ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari de sanatate 2009 pt. avocati Orwell Orwell Va rog tare mult sa ma ajutati in lamurirea unei probleme! Precizez inainte de toate ca am calitatea de avocat. Am fost la Casa de Sanatate unde sunt ... (vezi toată discuția)