Stimati domni avocati, va rog sa-mi spuneti care sunt etapele cronologice ale dezbaterii succesiuni in urmatoarea situatie; Ca unic copil al familiei , am inceput dezbatera succesiunii, pe cale judecatoreasca, in anul 2007, dupa decesul mamei mele. Actiunea se afla pe rolul Tribunalului care nu s-a pronuntat asupra apelului solicitat fata de sentinta data de judecatorie, timp in care a decedat si tatal meu cu care ma aflam in proces pentru sucesiune dupa decesul mamei mele.
Cum va fi impartita masa sucesorala detinuta de mama mea si respectiv de tatal meu in conditiile in care pe langa mine, ca unic copil al familiei ,acum dupa decesul tatalui meu ,a aparut si un testament facut de tatal meu unui cetatean din localitate? Posesorul testamentului are dreptul sa fie parte in procesul deschis pentru succesiune dupa decesul mamei mele? Beneficiaza acesta si din masa sucesorala detinuta de mama mea?
1. Faceti dovada decesului tatalui si solicitati incetarea procesului, numai daca nu a ramas in pronuntare.
2. Atacati testamentul in instanta, dar numai sub indrumarea unui avocat, pentru ca tatal nu poate sa lase intreaga sa avere altuia, ci doar 1/2 din averea sa.
testamentul lasat poate fi atacat in instanta intrucat sunteti mostenitor rezervatar si aveti dreptul la 1/2 din succesiunea acestuia, astfel ca veti beneficia de jumatatea mamei plus 1/2 din ceea ce a detinut tatal....
in cazul in care s-ar fi pronuntat instanta si hotararea ar ramas irevocabila, atunci ati fi avut dreptul la cota parte de 2/3 din jumatatea mamei iar din partea tatalui , din respectiv1/2 +1/3, ati fi avut dreptul la 1/2
Etape cronologice: In orice faza s-ar afla litigiul dvs la Tribunal, el trebuie suspendat-243 Cpr.civ.(vedeti ca e vorba despre o suspendare de drept, si ma mir ca acest litigiu e pe rol-banuiesc ca nu ati zis nimic despre decesul tatalui.
Mai departe, va adresati unui notar public, pentru a incepe dezbaterea succesorala in urma mortii tatalui.
Cum e deja sigur ca nu va veti intelege cu legatarul averii tatalui(sau poate deja dansul a initiat dezbaterea succesorala pentru a valorifica testamentul), veti ajunge iar la proces.
Acum e o problemuta: dupa moartea mamei succesori ati ramas dumneavoastra(cu o cota de 3/4) si tatal cu 1/4 din averea mamei.
Legatarul, daca e universal si daca nu dovediti ca a determinat prin mijloace dolosive acel testament, se va alege si el cu 1/2 din averea tatalui...In care intra si sfertul de la mama.
Mult succes si angajati un avocat.
Donatie
calin felicia
Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)
Testament
Liza14
Tatal decedat, raman sotia si doi fii. Nu se face succesiune. Dupa 7 ani, moare si sotia. Lasa prin testament \\\\\\"intreaga ei avere\\\\\\" (nu precizeaza in ... (vezi toată discuția)