Va propun o tema de discutie , aparuta ca urmare a intrarii in vigoare la data de 24 martie 2017 a Legii nr. 1/2017 de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/2016 de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.
Concret, potrivit art. 641 din lege "Înscrisurile sub semnătură privată sunt titluri executorii, numai dacă sunt înregistrate în registrele publice, în cazurile și condițiile anume prevăzute de lege. Orice clauză sau convenție contrară este nulă și considerată astfel nescrisă. Dispozițiile art. 664 și următoarele sunt aplicabile.".
In aceste conditii, avand in vedere faptul ca Registrele tinute de barouri , in care se inregistreaza formularele tipizate ale contractelor de asistenta juridica, nu sunt, in acceptiunea legii, "Registre Publice", se mai pot pune in executare in mod direct, in virtutea caracterului acestora de titlu executor, cf. art. 124 (1) din Statutul Profesiei de avocat sau trebuie urmata calea comuna, a actiunii civile in justitie?
Aceasta problema a aparut si ca urmare a observatiilor facute de domnul coleg avocat Piperea, cu referire la contractele de credit bancar.
Este de principiu ca normele de drept comun se aplică numai acolo unde legea specială nu dispune, iar in cazul contractului de asistenta juridica, legiuitorul prin art. 31 alin. (3) din Legea nr. 51/1995(”contractul de asistenţă juridică, legal încheiat, este titlu executoriu”) a stabilit un regim special şi derogatoriu, care este prioritar fata de norma de drept comun.
Mai mult, art. 124 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat prevede: „Contractul de asistenţă juridică învestit cu formulă executorie, în condiţiile legii, constituie titlu executoriu cu privire la restanţele din onorariu şi alte cheltuieli efectuate de avocat în interesul clientului”.
In concluzie, opinez ca, contractele de asistență juridică sunt titluri executorii fara a fi necesara alta formalitate.
Art. 641 din Legea 1/2017 a instituit o conditie suplimentara tuturor inscrisurilor sub semnatura privata care constituie titluri executorii si anume publicarea in registre publice.
Avand in vedere ca modificarea survenita prin lege este ulterioara adoptarii Legii nr. 51/1995 cu modificarile ulterioare,inclusiv OUG nr. 1/2016 care e eliminat formalitatea investirii cu formula executorie,imi mentin opinia.
Adica dvs spuneti ca textul de lege ni se aplica, dar el in realitate este inaplicabil....
Mai mult, atata timp cat in legea speciala nu este prevazut instituirea acestui registru public in care sa inscriem contractele de asistenta, raman la parerea mea.
Titlu executoriu
Leonte123
Buna Ziua
Am împrumutat de o cunoștința o suma de bani ai am încheiat in contract se împrumut cu ipoteca imobiliară garantat cu un imobil ce valorează ... (vezi toată discuția)