avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Gestiune frauduloasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Gestiune frauduloasa

Buna seara! Ma numesc Dragos iar acum 2 ani am lucrat la un cazino unde m-am jucat la ruleta suma de aproximativ 30000 lei. Imi tot bagam puncte,impulsuri cu cheia care o aveam in gestiune ajungand incet incet la acea suma. Practic eu nu am luat niciun ban fizic din casa de marcat sau din seif, de 1 saptamana mi-a venit de la politia econimica o citatie sa ma prezint la politie in calitate de suspect in dosarul penal nr.xxxx deschis ptr savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa. Tin sa mentionez ca mai sunt cercetat intr-un dosar ptr savarsiurea infractiunii de conducere unui autovehicul cu dovada de circulatie expirata, as vrea sa stiu daca se poate ce risc? Va multumesc anticipat!
Riscati o condamnare.
~ Conținut șters la cerere ~
CAPITOLUL III
Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
Art. 242
Gestiunea frauduloasă
(1) Pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrării sau conservării bunurilor acesteia, de către cel care are ori trebuie să aibă grija administrării sau conservării acelor bunuri se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Când fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită de administratorul judiciar, de lichidatorul averii debitorului sau de un reprezentant sau prepus al acestora, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) săvârşite în scopul de a dobândi un folos patrimonial se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(4) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Aşadar, plângerea prealabilă este o cerere prevăzuta de lege ca o condiţie de punere în mişcare a acţiunii penale în cazul unor infracţiuni, formulată de persoana vătămata.

Lipsa sau retragerea plângerii prealabile în cazul infracţiunilor expres prevăzute de lege, înlătura răspunderea penală.

Aşa cum am arătat, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede necesitatea plângerii prealabile a persoanei vătămate, acţiunea penală nu se poate exercita în lipsa acestei plângeri (art.279 Cod Procedură Penală). Plângerea prealabilă nu constituie numai o modalitate de sesizare a organului judiciar, ci reprezintă o condiţie indispensabilă pentru punerea în mişcare a acţiuni penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gestiune frauduloasa Duduada Duduada Buna seara! Daca cineva se judeca pentru gestiune frauduloasa si primeste o sentimta nefavorabila , in cat timp se pune in practica aceasta? Se poate face ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila vs. plangere penala axlb axlb Am inaintat la Parchetul de pe langa Judecatorie o plangere penala impotriva unei persoane juridice, privind savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa. ... (vezi toată discuția)
Urmarire penala adynut adynut Buna ziua azi am fost instiintata ca sunt urmarita penal intr-un dosar cu o firma,eu am angajata pana in anul 2009 la o institutie de stat ptr care efectuam ... (vezi toată discuția)