Buna ziua!
Am o decizie judecatoreasca de anulare a actelor de executare silita pentru un credit de nevoi personale. Pentru o luna executorul judecatoresc a pus in actiune sentinta, ridicand poprirea, iar dupa 3 luni a facut un nou dosar de executare, initiind din nou poprirea pentru acelasi credit. A mers chiar la aceeasi instanta sa investeasca Contractul de credit cu putere executorie, desi stia de decizia instantei de anulare a actelor de executare.
1. Inseamna ca executorul incalca o decizie judecatoreasca si face un abuz grosolan? Daca da, unde sa ma adresez: in penal sau sa fac o noua contestatie la executare? ( desi si aceasta va fi ignorata, banuiesc )
2. A inselat executorul instanta cand a mers sa investeasca Contractul cu titlu executoriu cu buna-stiinta?
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns profesional care sa ma lumineze un pic legat de aceasta speta, nemaiintalnita cred!
Multumesc pt raspuns! Da, datoria s-a prescris insa fac din nou Contestatie la executare? Daca da, ce rost mai are aceasta daca de fiecare data instanta anuleaza actele de executare , iar ei redeschid un nou dosar de executare? Are vreun final treaba aceasta sau contest la nesfarsit? Anularea actelor de executare de catre o instanta nu inseamna incheierea calvarului? Cum se spune in termeni populari credeam ca "am castigat procesul" sau nu este asa?
Multumesc! Nu, la prima contestatie motivele au fost altele, legate de calitatea procesuala a bancii, etc, neintervenind prescriptia ( depinde de cand se calculeaza aceasta: de la data ultimei plati catre banca sau de la data declararii scadente a creditului? ).
Acum insa se fac 5 ani de cand banca a declarat creditul scadent si 6 de la data ultimei plati. In acest caz mai pot face contestatie pe temei de prescriptie sau aceasta s-a intrerupt odata cu prima executare?
Art. 2537
Cazurile de întrerupere a prescripţiei
Prescripţia se întrerupe:
2. prin introducerea unei cereri de chemare în judecată sau de arbitrare, prin înscrierea creanţei la masa credală în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori ori prin invocarea, pe cale de excepţie, a dreptului a cărui acţiune se prescrie;
Art. 2539
Cererea de chemare în judecată sau de arbitrare
(1) În cazurile prevăzute la Art. 2537 pct. 2 şi 3, prescripţia este întreruptă chiar dacă sesizarea a fost făcută la un organ de jurisdicţie ori de urmărire penală necompetent sau chiar dacă este nulă pentru lipsă de formă.
(2) Prescripţia nu este întreruptă dacă cel care a făcut cererea de chemare în judecată sau de arbitrare ori de intervenţie în procedura insolvenţei sau a urmăririi silite a renunţat la ea, nici dacă cererea a fost respinsă, anulată ori s-a perimat printr-o hotărâre rămasă definitivă. Cu toate acestea, dacă reclamantul, în termen de 6 luni de la data când hotărârea de respingere sau de anulare a rămas definitivă, introduce o nouă cerere, prescripţia este considerată întreruptă prin cererea de chemare în judecată sau de arbitrare precedentă, cu condiţia însă ca noua cerere să fie admisă.
Nu cred ca aveti sanse pe prescriptie, dar puteti incerca.