avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despartire din concubinaj - mutare in alt judet
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despartire din concubinaj - mutare in alt judet

Buna seara. Traiesc in concubinaj de aproape 5 ani. Eu fiind din alt judet(380km) m am mutat cu concubinul acum 5 ani cand am inceput facultatea.In anul doi am facut un copil care acum implineste 3 ani. Am hotarat sa ne separam, eu urmand sa ma intorc inapoi in judetul meu. El nu a muncit niciodata, are venit, dar inca nu declarat. Legal poate sa actioneze cumva impotriva mea ca am plecat cu copilul in alt judet el fiind de acord? Ar trebui sa iau eu prima atitudine in instanta? Imi poate plati pensie daca nu are niciun venit? Cum se stabileste custodia cand este o distanta asa mare? Mentionez ca domiciliul meu este in judetul de unde provin. Aici sunt cu viza de flotant. V multumesc mult!
Dacă nu aveţi nici o hotărâre judecătorească privind autoritatea părintească şi domiciliul copilului, este bine să iniţiaţi dvs. o acţiune în instanţă, dar numai după ce vă mutaţi şi cu acte în judeţul dvs., adică să aveţi CI pe adresa din judeţul dvs.; este de preferat să aveţi şi loc de muncă şi locuinţă decentă, unde se va face ancheta psihosocială de către Autoritatea Tutelară. Dacă vă mutaţi doar după ce se stabileşte autoritatea părintească comună şi domiciliul la dvs., dar pe adresa corespunzătoare locului unde vă aflaţi acum, nu vă veţi muta decât cu acordul tatălui minorului.
Se poate stabili pensie alimentară şi dacă nu lucrează domnul, se raportează la salariul minim pe economie.
Martonze a scris:

Dacă vă mutaţi doar după ce se stabileşte autoritatea părintească comună şi domiciliul la dvs., dar pe adresa corespunzătoare locului unde vă aflaţi acum, nu vă veţi muta decât cu acordul tatălui minorului.



Sunt interesata si eu de acest subiect. Solicitarea acordului se face doar in cazul autoritatii parintesti comune si doar atunci cand domiciliul mamei este mentionat expres in hotararea judecatoreasca? Este vorba de art. 497 NCC, punctul 1?
Martonze, indiferent sotzi/concubini, autoritatea parinteasca comuna este prezumata. Autoritatea comuna devine unica NUMAI PRIN hotarare de instanta si pe motive bine intemeiate.
Până nu există o hotărâre judecătorească, se prezumă autoritatea părintească comună şi înţelegerea între părinţi. Teoretic, articolul de lege este aplicabil şi în acest caz, dar, nefiind nici o hotărâre judecătorească, fiecare are dreptate.
Da, art. 497 Cod Civil se aplică pentru autoritatea părintească comună.
Dacă în sentinţă nu scrie explicit adresa, ci doar "domiciliul mamei", există un mai mare spaţiu de manevră.
@asaofi , până nu există o hotărâre judecătorească, nu există domiciliul minorului stabilit la unul din părinţi şi, în egalitatea drepturilor, nu e mai egal tata ca să oblige mama şi copilul să locuiască la Hârtoapele din Deal, dacă mama vrea să locuiască la Hârtoapele din Vale şi viceversa, deci este "care pe care", dacă nu se înţeleg.
Problema apare când există hotărârea judecătorească.
Ultima modificare: Marți, 28 Martie 2017
Martonze, utilizator
Pai vad ca inca.."nu-i bai" de vreo hotarare judecatoreasca. Am tinut sa precizez contextul actual...in care mama trebuie sa ceara acordul tatalui ca sa plece cu minorul la Cucuietzi. La fel si dupa ce, prin HJ, se va reconfirma autoritatea parinteasca comuna.

Alte discuții în legătură

Custodie copil in cazul parintilor necasatoriti Beeank Beeank Situatia mea este urmatoarea: am o fata de 5 ani si 5 luni. Eu si tatal nu am fost nicodata casatoriti. Tatal este trecut pe certificatul de nastere. Am trait ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui pentru plecarea minorului in strainatate Catalhea Catalhea Am copilul in custodia mea,sunt divortata si copilul are 11 ani si as dori sa ma stabilesc in strainatate. Copilul chiar vrea si as dori sa stiu daca am ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu mama dupa incredintarea minorului Ilenuta123 Ilenuta123 Buna ziua,doresc o lamurile din partea dumneavoastra:prin hotarare judecatoreasca mi s-a incredintat copilul minor in varsta de 6 ani,custodie comuna cu ... (vezi toată discuția)