avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Coasigurat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Coasigurat

Buna ziua

As vrea sa obtin sfatul unui specialist,sau chiar a unei persoane care a intampinat o problema ca a mea,pe care o explic cat mai pe scurt,in randurile urmatoare:
Acum 2 ani,mi s a ivit ocazia unui loc de munca in strainatate si n am stat mult pe ganduri,am plecat la lucru. Sotia mea lucreaza inca dinainte sa plec eu,la o firma din Romania,cu absolut toate formele legale,eu fiind,de 2 ani,coasigurat,pe asigurarea ei,deci i s au oprit bani din salar pentru asigurare mea.
De curand a fost anuntata de sefii ei,ca trebuie sa aduca o adeverinta de la ANAF,in numele meu,precum ca am dreptul sa fiu coasigurat,ca nu am sursa de venit in Romania,in caz contrar,va fi nevoita sa ramburseze banii platiti de firma pentru asigurarea mea.
Mentionez ca la sfarsitul anului trecut, am fost spitalizat 3 saptamani,pentru o problema grava de sanatate,plata serviciilor medicale fiind acoperita de asigurarea sotiei(un devis destul de mare,de altfel),fiind singura oara cand am beneficiat de servicii medicale ca si coasigurat.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1- este interzis sa fii coasigurat in Romania si sa lucrezi in strainatate?
2- este legal sa i se ceara sa dea banii inapoi,dupa 2 ani in care nimeni n a avut nimic de spus?
3- este legal,in Romania, sa fii coasigurat de catre sotie ,si in acelasi timp sa ai si asigurare privata?

Sper ca n am fost prea lung,dar am incercat sa explic cat mai clar problema.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: marcelctin , utilizator 15:41, 23 Mai 2017
drago55 a scris:

[...]

va fi nevoita sa ramburseze banii platiti de firma pentru asigurarea mea.

[...]


Nu inteleg. Ce bani? Firma nu plateste in plus daca un salariat are si coasigurati.

In momentul in care ati fost inregistrat ca si coasigurat al sotiei, ati dat o declaratie pe proprie raspundere ca indepliniti conditiile de coasigurare.
Angajatorul nu a platitit sume suplimentare pentru dumneavoastra ca si coasigurat, doar o singura situatie poate aparea, atunci cand salariul brut al sotiei este sub 3000 lei si impozitul pe salariul dumneaei a fost micsorat cu 16 lei pe luna fiind persoana in intretinerea sotiei. Angajatorul nu are ce bani sa ceara inapoi de la sotia dumneavoastra.
Adeverinta de venit de la anaf vi se poate solicita si va recomand sa le-o puneti la dispozitie pentru a certifica faptul ca nu aveti venituri impozabile ce va pot face sa nu mai puteti fi coasigurat.
Asigurare privata puteti avea si nu este incompatibila cu statutul de coasigurat la sistemul public de sanatate.
Costurile Interventiei medicale prin care ati trecut nu afecteaza asigurarea de sanatate si nici costurile ei (5,5% din salariul brut al sotiei indiferent de situatie sau salariu).
Asta am vrut sa stiu,daca firma a platit in plus si pentru mine? Din ce am reusit sa gasesc pe net legat de contributii si taxe din salarii,am inteles ca firma plateste 5,2% din salar,pentru asigurare de sanatate.iar angajatului i se retrage 5,5%,(daca gresesc,va rog sa ma corectati),dar nu am gasit nicaieri,ca pentru coasigurat,se plateste in plus,de asta v am cerut ajutorul.
Sotia e angajata cu salariul minim pe economie,care de abia din martie,a ajuns la 1450,deci mult sub 3000 de lei,ea sustinand si faptul ca i s au redus si numarul de bonuri de masa,de la 20 la 16.
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.
Numarul de bonuri de masa intr-o luna este echivalent cu numarul de zile lucrate, asadar, daca in luna respectiva a avut concediu medical sau concediu de odihna si doar 16 zile a lucrat, este normal sa primeasca 16 bonuri de masa, in oricare alta situatie este ilegal. in ceea ce priveste partea de coasigurat, sotia dumneavoastra a avut de castigat cativa lei in plus la salariu, deoarece a crescut deducerea. Se pot face rectificative si reglari daca intr-adevar se va vrea plata corecta a impozitului,probabil asta a fost ideea cand i s-a spus ca trebuie sa dea bani inapoi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat versus asigurat fara venituri aniodehcane aniodehcane Buna ziua, Am sunat la CNAS pentru a ma lamuri cum se stabileste calitatea de coasigurat, insa doamna mi-a sugerat depunerea documentelor similare ... (vezi toată discuția)
Plata contributie sanatate carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Nu stiu cum procedeaza acum o persoana care nu are venituri .... a intrat in vigoare prevederea cf careia acea persoana nu plateste decat atunci ... (vezi toată discuția)
Cass contract zilieri Giorgina Giorgina Buna dimineata, S-au facut atat de multe modificari si au existat atat de multe discutii pe marginea subiectului CASS, incat nu ma mai descurc si va rog sa ma ... (vezi toată discuția)