avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Raspunderea guvernului
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Raspunderea guvernului

Am rugamintea sa-mi explice si mie cineva in valaha cum este treaba asta cu "asumarea raspunderii guvernului". De cand au venit astia la guvernare isi tot asuma raspunderea dar concret nu se vede nimic.
Avem cod civil nou, avem cod penal tot nou (desi au mai fost vreo 2?!), coduri de procedura, o sa avem o lege a salarizarii, o lege a educatiei, dar de aplicat nu se aplica nici una... De ce sa fac atatea valuri cu niste legi care exista doar pe hartie? De ce brusc, dupa ce guvernul isi asuma raspunderea pe o lege, toata lumea direct interesata tace din gura desi nu are nici un beneficiu imediat sau concret de pe urma acestei legi? Exemplul Codurilor: inclusiv UE statea in coasta noastra pentru aceste legi, s-au discutat, s-au votat, s-au asumat, s-au publicat si acum toata lumea e fericita desi doar Bunul Dumnezeu stie cand, sau mai bine zis daca vor intra vreodata in vigoare... Probabil la fel va fi si cu celelalte legi...

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:10, 29 Septembrie 2009
Toate transformarile ce s-au produs la noi in tara, cel putin in ultimii 20 de ani...au impus schimbarea legislatiei in aproape toate domeniile.Schimbarea codurilor se impunea, intrucat legile , la un moment dat, asa cum se spune in teoria dreptului, cad in desuetudine..adica nu mai cadreaza cu vremurile... Desi multi dintre noi suntem confuzi inca, si nu stim cand si nici daca noile coduri vor intra..trebuie sa nu ne pierdem rabdarea, in fond, ne-am pastrat-o timp indelungat, nu-i asa? Nu discutam despre Guvern mai mult, acestea sunt limitele lui..
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
ContSters47264, utilizator
In raporturile legislativ (parlament) – executiv (guvern) parlamentul controleaza activitatea guvernului. In unele situatii executivul poate fi obligat sa emita norme juridice in domenii care sunt rezervate legii (ordonantele de guvern / de urgenta) – adica, se trece peste parlament. Prin asumarea raspunderii guvernul trece, din nou, peste parlament – adica, legile nu mai sunt discutatate si supuse aprobarii parlamentului. Daca guvernul isi mai asuma raspunderea pt mai multe alte legi ne vom vedea in situatia de a nu mai fi necesar parlamentul... Apoi, mai ramane un pas pana la Marea Adunare Generala...
Guvernantii de azi sunt ”obligati” sa bifeze anumite chestiuni cerute de U.E. si pt a nu da rasol in fatza alegatorilor (prin eventuale critici venite de la U.E) se grabesc sa isi asume raspunderea – ca ce-i costa pe ei?
Altfel spus, guvernul are initiativa legislativa, isi asuma raspunderea (adica nu se mai discuta in parlament) si promulga legea...

In Ro, functia de ministru e compatibila cu cea de parlamentar, ceea ce poate fi considerat ca fiind contrar principiului separatiei puterii in stat... pt ca poate fi o cale de concentrare a puterii in ”mainile” guvernului. Iar cu cat guvernul isi asuma raspunderea pt mai multe legi cu atat ar putea fi mai rau pt RO...

Cand oamenii vor vedea ce fac acesti guvernanti ar putea fi un pic cam tarziu... Un scenariu de groaza, in ceea ce ma priveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna asumarea raspunderii, cu privire la legi? mihaelllatya mihaelllatya Buna seara. As vrea sa stiu ce inseamna ideea de lege trecuta(sau adoptata!?!) prin asumarea raspunderii. (vezi toată discuția)
Solicitare informatie ContSters119945 ContSters119945 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie referitoare la recentul adoptat Cod al Muncii. De unde pot sa il downloadez in format electronic ? (vezi toată discuția)
Cine? BOGDAN EUGEN BOGDAN EUGEN cine sustine PDL???? SA VEDEM CU ADEVARAT=D> PDL-ISTI, SA VA PREGATITI:P (vezi toată discuția)