avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de proprietate in familie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de proprietate in familie

Buna ziua!
Am cateva nelamuriri si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.Sunt casatorita de 1 an,iar inainte de asta am trait in concubinaj cu actualul meu sot timp de 8 ani.
In momentul de fata locuim intr-o casa pe care el a primit-o mostenire de la mama lui si a renovat-o total.In momentul in care sotul meu a primit mostenirea mama lui care traieste si-a rezervat dreptul viager.
As dori sa stiu ce drepturi asupra acestei case as avea la o eventuala despartire,tinand cont ca avem un copil si locuim in aceasta casa doar de un an?
In speranta ca imi veti raspunde la intrebare,va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:41, 18 Septembrie 2009
Casa primita cu titlul de donatie de catre sot, este bunul propriu al acestuia , fiind dobandita anterior casatoriei. Copilul dvs. are dreptul de a-l mosteni pe tatal sau.
Probabil aveti un drept de creanta (prescriptibil in termen de trei ani,termen care curge de la nasterea acestui drept , numai prescriptia intre soti e suspendata ).
Iar bunul poate fi calificat ca fiind propriu.

intrucat vorbim despre un act de donatie, acel bun constituie un bun propriu al sotului dvs .
legea prevede ca, donatiile si mostenirile sunt personale .
copilul dvs ., deocamdata nu are nici un drept.
in caz de deces , va veni la succesiunea sotului dvs, in calitate de descendent al acestuia .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ioanaDD ioanaDD buna ziua,sunt mama unui baietel de patru ani si vreau sa divortez.Am fost casatoriti sase ani dar locuinta unde stam este act de donatie cu drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune urgenta! jurist28 jurist28 buna. sotul vrea sa divorteze de sotie dupa 40 de ani de casatorie. domiciliul conjugal este mostenirea sotiei, succesiune care s-a facut in timpul casatoriei ... (vezi toată discuția)
Am dreptul ca fostă soție la locuința în care am stat ... Nela Draia Nela Draia Am dreptul că și fostă soție la locuința în care am stat împreună cu soțul dacă a fost dobândită cu act de moștenire? Mulțumesc. (vezi toată discuția)