Buna ziua,ma aflu in proces de divort cu sotul meu si a inceput procesul de divort cu martori din culpa exclusiva a sotuui.in martie va fi audiat cel de-al doilea martor.vroiam sa stiu daca in situatia in care pot ajunge la o intelegere uel in privinta stabilirii unei pensii alimentare mai bune pentru fetita noastra,as putea opri procesul si doar sa divortam de comun acord?sau acum e prea tarziu si trebuie sa merg mai departe?este adevarat ca daca renunt acum la proces instanta ma acuza pe mine ca am mintit?deoarece simt ca nu mai pot si cedez psihic.cat poate dura un proces ca acesta?tin sa mentionez ca am introdis actele de divort in august anul trecut iar pensie alimentara pana acum nu am primit nici un leu si imi este foarte greu.avocata mea mereu imi spune mergem mai departe,ea vrea sa mearga pe daune morale siplatirea cheltuielilor de judecata.dupa audierea ultimului martor,se termina procesul si se incheie divortul?cum se procedeaza?sau dureaza mai mult?ce ma sfatuiti sa fac?sunt atat de confuza,imi pare cateodata ca nici in propriul meu avocat nu mai am incredere.avocatul sotului mi-a oferit o pensie alimentara de 500 lei,deoarece venitul lui in ultimele 8 luni a fost de 75.000 lei,iar pe carte de munca are doar minimul pe economie,el lucrand ca sofer in afara tarii.cum este mai bine sa fac?avocata imi spune ca sa mergem mai departe pentru o pensie alimentara mai mare.va rog sa ma ajutati,sa imi acordati un sfat mai bun,deoarece sun terminata psihic.nu cunosc legile,nu stiu la ce ma pot astepta si ce va urma.Va multumesc!
Procesul nu mai are cum să dureze mai mult de 1.2 termene. Puteți divorța și prin acord, trebuie să solicitați împreună instanței de judecată.
Față de venitul real al soțului, pensia pe care v-a propus-o este foarte mică. Dvs veți obține pensia în cuantum de 266 lei, adică 1/2 din salariul minim net (1065 lei).
Dacă puteți dovedi că de fapt soțul încasează mai mulți bani (solicitați instanței emiterea unei adrese către angajator/ITM și veniturile pe care le-a declarat la fisc) și dacă credeți că puteți obține sume mai mari de bani de la soț, puteți continua. Dacă nu, atunci mai negociați creșterea sumei propuse sau acceptați acea sumă (care este aproape dublă față de ceea ce veți obține în instanță cu actualele probe de care dispuneți).
Eu am cerut instantei cand am avut procesul,deoarece m-a intrebat ce doresc si i-am spus ca o pensie alimentara mai mare sa pot creste copilul.banii aceia s-a dovedit a fi diurna incasata de el deoarece instanta a facut o cerere catre firma unde lucreaza iar angajatorul a demonstrat ca este diurna primita pe 8 luni in urma.daca merg mai departe pierd oferta aceasta de 500 lei pensie alimentara si voi ramane cu doar 266 lei pensie,sau instanta va lua in calcul oferta lui de a-mi acorda 500 lei pensie?deoarece avocatul lui in fata instantei a spus ca sotul este de acord sa imi plateasca 500 lei pensie alimentara.ce ma sfatuiti sa fac?sa merg mai departe sau sa renunt?imi e frica sa nu pierd pensia de 500 lei si sa raman cu doar 266?pensie alimentara o sa o primesc din urma de cand am depus dosarul de divort?va multumesc mult!
Doamna, nici asta nu v-a mentionat avocatul dv.? Incercati sa obtineti clarificari de la ea.
In fata instantei ati mentionat daunele alea? Ca sunt sanse mici sa obtineti daune in orice dosar, asa incat mai degraba negociati.
Puteti sa mai intrebati un avocat, puteti merge la mediator, insa ma tem ca onorariul
avocatului pe care il aveti acum pentru divort tot il veti datora.
Nu am inteles ce e diurna sotului pe ultimele 8 luni? Suma de 500 de lei sau cum? Stiti firma? Ati facut adresa pentru toate veniturile lui nete?
Cat despre culpa, slabe sanse de culpa exclusiva, doar in cazuri deosebite. Daunele morale trebuie dovedite. Dupa divort ar fi bine sa mentineti o relatie decenta cu sotul, veti mai avea nevoie sa colaborati, e greu daca aruncati culpe si vini unul pe altul. Negociati.
La mine 2 ani de zile a durat divortul. Normal ca avocata dvs. zice sa mergeti mai departe, ca o sa va ceara o pensie mai mare, o sa ceara instantei daune morale si cheltuieli de judecata,dar sa nu va asteptati sa se si realizeze aceste promisiuni. S-ar putea sa va invete dupa terminarea procesului, daca nu sunteti de acord cu decizia primei instantei, sa faceti recurs si iar va promite castig de cauza. Pensia alimentara ce am obtinut-o pentru copii este de 283 lei/copil, in conditiile in care el lucreaza in MApN, deci are salariul foarte bun, dar daca cei de la financiar au stiut ce anume sa ii treaca in adeverinta pentru a fii veniturile cat mai mici, norocul lui si ghinionul copiilor. In ceea ce primeste pensia alimentara o veti primi de la data intentarii divortului, iar desfacerea casniciei se va face din vina ambilor soti. Trebuie sa va inarmati cu rabdare si cred ca cel mai bine ar fi sa cadeti la intelegere cu fostul sot pentru suma de 500 lei/luna, dar numai in fata instantei sau in fata unui notar, nu pe cuvant, pentru ca s-ar putea sa aveti surprize!