avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... alegerea variantei corecte de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

alegerea variantei corecte de divort

Buna ziua !
Urmeaza sa am procesul de divort foarte curand.In urma divortului amiabil eu urmeaza sa primesc custodia copilului minor .Mai avem inca un copil major care urmeaza facultatea in alta localitate.Am sperat pana in ultima clipa ca sotia sa inteleaga ca pensia alimentara pe care ar urma sa o plateasca lunar , nu acopera nici un sfert din cheltuielile reale pe care urmeaza sa le am cu cei doi copii.Mentionez faptul ca are un salariu rezonabil.Daca dupa divort paraseste definitiv locuinta comuna eu o sa trebuiasca sa suport in totalitate si costurile locuintei si banuiesc ca o sa ajung in pana financiara .As avea posibilitatea sa shimb termenii divortului (pot sa dovedesc cu probe autentificate adulterul ei ,avem peste 20 ani de casnicie ,pot sa dovedesc ca si-a neglijat aproape in totalitate copii,mai mult :pot sa dovedesc si ca a implicat copii in consumarea relatiei ei ).Am sanse reale ca in cazul in care castig acest proces , sa obtin daune morale si prestatie compensatorie ?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mafi42 , utilizator 20:19, 23 Noiembrie 2014
Dreptul la despăgubiri constituie una dintre instituţiile interesante ale noului Cod civil, o reglementare nouă care ar putea părea dificil de explicat şi anevoios de aplicat în practică datorită problemelor pe care le ridică, drept pentru care nu va dau multe șanse de câștig. In practica se pune problema producerii unui prejudiciu ca urmare a divortului, ci nu la ce va referiti Dvs.
Mi sa mai spus ca fata cea mare o poate da in judecata pe mama ei .Nu as vrea sa se ajunga in aceasta situatie in care mama sa stea in aceiasi boxa cu copilul ei pe pozitii adverse .
Judecatorul , daca aduc dovada cheltuielilor necesare ,o poate obliga de la prima infatisare sa contribuie in mod egal cu mine la costurile de intretinere a copiilor ?(venitul ei lunar ii permite sa plateasca)

Va multumesc!(si pentru raspunsul anterior)
Nu puteti cere dvs pensie pt copilul cel mare, numai copilul ii poate cere. Procesul intentat de fiica se poate judeca in lipsa. Pana la urma, daca fata ii cere si mama nu contribuie , alta cale nu are.
Prestatia compensatorie nu are legatura cu copiii, ci numai cu vina la divort.
:offtopic:
Ce va rog eu e sa nu deschideti subiect nou pt intrebari legate de aceeasi problema- divortul, continuati discutia inceputa pe acest subiect.

Ultima modificare: Duminică, 23 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
Privind compensatia. depinde de probe. Depinde cum si cat de bine dovediti ca ea e singura culpabila de divort si, evident, cum combateti orice dovada/sustinere a ei de eventuala cuylpa a dv.
Cat despre copilul major, indiferent unde sta el, EL singur poate cere pensie de la parinti, atat de la dv. cat si de la mama sa.
Pentru copilul minor, puteti cere dv. Se va stabili odata cu divortul o pensie, la intelegere sau in functie de nevoile copilului minor. Nu stiu exact ce dovezi aveti dv. privind aceste nevoi, ele sunt dificil de probat in concret.
Daca dvs. spuneti ca divortul va fi amiabil, atunci nu intra in discutie prestatia compensatorie, pentru ca aceasta se acorda numai daca unul din soti poarta vina desfacerii casatoriei.
Celelalte conditii, si anume casatoria sa fi durat cel putin 20 de ani si dezechilibrul financiar (daca il puteti dovedi) sunt intrunite.


Art. 390 - Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.

Nu stiu daca in actiunea de desfacere a casatoriei ati solicitat si prestatia compensatorie, astfel ca sa intre in discutia instantei. In caz contrar trebuie sa o faceti pana la prima infatisare.

Art. 391 - Stabilirea prestaţiei compensatorii
(1) Prestaţia compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei.
(2) La stabilirea prestaţiei compensatorii se ţine seama atât de resursele soţului care o solicită, cât şi de mijloacele celuilalt soţ din momentul divorţului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum şi de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta şi starea de sănătate a soţilor, contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi urmează să o aibă fiecare soţ, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfăşura o activitate producătoare de venituri şi altele asemenea.

Faptul ca dvs. veti suporta toate cheltuielile privind locuinta cat si o mare parte din nevoile celor 2 copii, chiar daca se stabileste in sarcina sotiei o pensie de intretinere, trebuie motivat foarte bine, pentru a avea sanse de a obtine o suma de bani globala sau o renta viagera (prestatia compensatorie). Cu siguranta avocatul ales va sti cum sa motiveze dezechilibrul semnificativ pe care divortul il produce in viata dvs. cat si toate elementele care sustin interesul superior al minorului (Instanta care se pronunta pentru divort se va pronunta si asupra raporturilor dintre copilul minor si parinti divortati, asa ca avocatul poate sustine prestatia compensatorie si prin prisma interesului superior al minorului.)



Alte discuții în legătură

Sotia inselata, cu o fata de 17 ani, care a nascut. informatii despre partaj, divort, bani, avere... Lutefact Lutefact Buna ziua, Situatia mea sta in felul urmator: Tatal meu s-a combinat (el nu recunoaste nici acum) cu o fata, ea avea 16 ani pe atunci, iar la 18 ani a ... (vezi toată discuția)
Divort magdabuc magdabuc buna ziua,m-am despartit de sotul meu care este plecat din tara,in comun nu avem decat un copil de 3 ani si jumatate.Intrebarea mea este daca pot baga divort ... (vezi toată discuția)
Divort in noul cod civil mlaap mlaap buna ziua, Am citit in nou cod civil ca prestatia compensatorie se poate acorda de catre instanta doar dupa o casatorie de 20 ani. Eu am o casnicie care a ... (vezi toată discuția)