avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotia inselata, cu o fata de 17 ani, care a nascut. ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotia inselata, cu o fata de 17 ani, care a nascut. informatii despre partaj, divort, bani, avere...

Buna ziua,
Situatia mea sta in felul urmator:
Tatal meu s-a combinat (el nu recunoaste nici acum) cu o fata, ea avea 16 ani pe atunci, iar la 18 ani a nascut un copil.
Mama nu vrea sa ii dea nimic din bunurile comune, stranse intr-adevar de amandoi in timpul casatoriei (casatorie de 26 de ani).
Situatia e blocata deoarece el nu recunoaste nici copilul, nici infidelitatea si totusi a plecat in ianuarie de acasa.
Ce sanse are mama sa divorteze si sa pastreze toata averea? Sau cum sa procedam?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 16:27, 6 Iulie 2012
Domnisoara,
Mama dumneavoastra vrea, e clar, mai ramane sa si poata.
Divortul este foarte usor realizabil, asa cum rezulta din ce ne-ati expus.
Cu privire la bunuri, legea spuna ca ele se impart in proportii egale cu contributia fiecaruia dintre soti la dobandirea acelor bunuri. Asadar, ii va fi cam greu mamei dvs sa le pastreze.
Succes!
Dar conform noului cod civil din 2011 poate cere despagubiri pentru ca infidelitate, cat de mari pot fi ele?

PS: sunt baiat :)
După atâţia ani de căsnicie, mama poate solicita plata unei prestaţii compensatorii .
Art. 390
Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.
Art. 391
Stabilirea prestaţiei compensatorii
(1) Prestaţia compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei.
(2) La stabilirea prestaţiei compensatorii se ţine seama atât de resursele soţului care o solicită, cât şi de mijloacele celuilalt soţ din momentul divorţului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum şi de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta şi starea de sănătate a soţilor, contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi urmează să o aibă fiecare soţ, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfăşura o activitate producătoare de venituri şi altele asemenea.


Lutefact a scris:

Dar conform noului cod civil din 2011 poate cere despagubiri pentru ca infidelitate, cat de mari pot fi ele?


E adevărat că articolul 388 din Codul civil prevede un drept la despăgubiri pentru soţul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, însă aceste despăgubiri se pot acorda numai dacă motivele de divorţ s-au ivit după intrarea în vigoare a Codului civil (v. articolul 45 din Legea nr. 71/2011). Din cele relatate, motivele de divorţ (infidelitatea, copilul din afara căsătoriei) sunt anterioare intrării în vigoare a noului cod (01.10.2011).

La o primă privire, pentru scopul urmărit, aşa cum bine arăta şi legally_aid, ar fi aplicabilă prestaţia compensatorie; v. şi condiţiile: (1) divorţ din culpa exclusivă a soţului pârât, (2) dezechilibrul semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care solicită prestaţia compensatorie, (3) durata căsătoriei de cel puţin 20 de ani, (4) imposibilitatea cumulului pensiei de întreţinere cu prestaţia compensatorie.

Cu privire la dorinţa soţiei de a păstra toate bunurile comune, ca un fel de sancţiune a culpei soţului, o asemenea pretenţie nu are acoperire legală. Un drept de proprietate - i.e. cota-parte din bunurile comune, stabilită conform contribuţiei fiecăruia dintre soţi - nu îşi pierde titularul doar pentru că acesta este în culpă pentru divorţ.

Pentru alegaţiile pe care îşi întemeiază acţiunea de divorţ, mama dvs. trebuie să se gândească foarte serios la modul cum le probează.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adulterul in actiunea de divort-despagubiri Astera_S Astera_S Pot sa solicit despagubiri intr-o actiune de divort ce are ca motivatie adulterul/infidelitatea :(( ? Cat este cuantumul minim sau maxim pe care as putea sa ... (vezi toată discuția)
Divorț cauzat de infidelitate: ce obligații materiale va avea cel vinovat după desfacerea căsătoriei? Amelia Popescu Amelia Popescu Ce probe trebuie să prezinte sotia in instanța/la notar, pentru a demonstra că soțul este infidel iar, pe cale de consecință, în cazul în care este ... (vezi toată discuția)
Despagubiri dupa divort LUCY04 LUCY04 Buna ziua. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Tatal meu a inaintat o cerere de divort la Judecatoria sect 1 impotriva mamei mele dorind ca divorul sa ... (vezi toată discuția)