Lutefact a scris:
Dar conform noului cod civil din 2011 poate cere despagubiri pentru ca infidelitate, cat de mari pot fi ele?
E adevărat că articolul 388 din Codul civil prevede un drept la despăgubiri pentru soţul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, însă aceste despăgubiri se pot acorda numai dacă motivele de divorţ s-au ivit după intrarea în vigoare a Codului civil (v. articolul 45 din Legea nr. 71/2011). Din cele relatate, motivele de divorţ (infidelitatea, copilul din afara căsătoriei) sunt anterioare intrării în vigoare a noului cod (01.10.2011).
La o primă privire, pentru scopul urmărit, aşa cum bine arăta şi
legally_aid, ar fi aplicabilă prestaţia compensatorie; v. şi condiţiile: (1) divorţ din culpa exclusivă a soţului pârât, (2) dezechilibrul semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care solicită prestaţia compensatorie, (3) durata căsătoriei de cel puţin 20 de ani, (4) imposibilitatea cumulului pensiei de întreţinere cu prestaţia compensatorie.
Cu privire la dorinţa soţiei de a păstra toate bunurile comune, ca un fel de sancţiune a culpei soţului, o asemenea pretenţie nu are acoperire legală. Un drept de proprietate - i.e. cota-parte din bunurile comune, stabilită conform contribuţiei fiecăruia dintre soţi - nu îşi pierde titularul doar pentru că acesta este în culpă pentru divorţ.
Pentru alegaţiile pe care îşi întemeiază acţiunea de divorţ, mama dvs. trebuie să se gândească foarte serios la modul cum le probează.