buna ziua,m-am despartit de sotul meu care este plecat din tara,in comun nu avem decat un copil de 3 ani si jumatate.Intrebarea mea este daca pot baga divort in lipsa,daca pot obtine custodia totala a copilului si cam care ar fi costurile in cazul posibilitatii divortului?Va multumesc
Puteti introduce actiunea de divort,autoritatea parinteasca exclusiva se obtine in situatia in care există motive întemeiate avându-se în vedere interesul superior al copilului totusi celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Buna ziua,ma numesc Laura,si as dori sa stiu daca in cazul unui divort bunurile se impart egal intre cei doi soti.Mentionez faptul ca nu exista minori.Sotul este infidel,avand o relatie extraconjugala care dureaza de 24 d ani.In cazul in care, de exemplu,pe numele sotiei nu exista niciun bun este posibil ca aceasta sa nu primeasca nimic?Va multumesc
Bunurile se impart egal, daca unul din soti considera ca a contribuit mai mult sau numai el, cere o cota mai mare si va trebui sa probeze ca a contribuit mai mult.
Nu are importanta pe ce nume sunt bunurile cat sunt cumparate in casatorie. Ele sunt comune, contributia egala e prezumata. Trebuie sa aibe dovezi solide pt a rasturna aceasta prezumtie.
Conform Noului Cod civil, in cazul in care casatoria este desfacuta din vina exclusiva a unuia dintre parteneri, celalat va putea obtine despagubiri si prestatia compensatorie.
ART. 388*)
Acordarea despăgubirilor
Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.
#CIN
*) Conform art. 45 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile art. 388 din Codul civil privind acordarea despăgubirilor sunt aplicabile în cazul în care motivele de divorţ s-au ivit după intrarea în vigoare a Codului civil.
IV. Prestaţia compensatorie
ART. 390
Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.
ART. 391
Stabilirea prestaţiei compensatorii
(1) Prestaţia compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei.
(2) La stabilirea prestaţiei compensatorii se ţine seama atât de resursele soţului care o solicită, cât şi de mijloacele celuilalt soţ din momentul divorţului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum şi de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta şi starea de sănătate a soţilor, contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi urmează să o aibă fiecare soţ, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfăşura o activitate producătoare de venituri şi altele asemenea.
ART. 392
Forma prestaţiei compensatorii
(1) Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparţin debitorului.
(2) Renta poate fi stabilită într-o cotă procentuală din venitul debitorului sau într-o sumă de bani determinată.
(3) Renta şi uzufructul se pot constitui pe toată durata vieţii celui care solicită prestaţia compensatorie sau pentru o perioadă mai scurtă, care se stabileşte prin hotărârea de divorţ.
ART. 393
Garanţii
Instanţa, la cererea soţului creditor, îl poate obliga pe soţul debitor să constituie o garanţie reală sau să dea cauţiune pentru a asigura executarea rentei
Conteaza deci veniturile, cat s-a contribuit din ele in casa, care cat a muncit in gospodarie, care a crescut copiii si intretinut familia, care ce bunuri cere, care e situatia locativa a fiecaruia, care e situatia actuala a veniturilor, daca e capabil sa plateasca sulta etc. etc.
Cat despre inselat, depinde si de restul probelor, solicitarilor, ce sustine sotul, ce sustineti dv. bla-bla.
Alte discuții în legătură
Partaj
dj_ane2001
buna ziua!exista vreo lege care in urma partajului stabileste ca sotul care inseala nu primeste nimic??daca da, care sunt dovezile acceptate ca proba care ... (vezi toată discuția)
Divort
janinabode
buna.sunt intr-o situatie destul de penibila dupa o casnicie de 20,in care sotul s-a ocupat cu jocurile de noroc si nu a contribuit financiar in familie,am ... (vezi toată discuția)
Despagubiri dupa divort
LUCY04
Buna ziua. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Tatal meu a inaintat o cerere de divort la Judecatoria sect 1 impotriva mamei mele dorind ca divorul sa ... (vezi toată discuția)