avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de crestere a copilului

Buna ziua,copilul meu implineste in 26 iunie 2017, 2 ani,eu as dori sa imi reincep activitatea la lucru cu 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani.Vreau sa stiu daca angajatorul imi poate refuza cererea de reangajare cu 60 de zile mai repede(ma adresez cu aceasta intrebare din cauza ca am fost refuzata si nu stiu daca au dreptul sau nu).Va multumesc
Cel mai recent răspuns: soniaarthur , utilizator 08:41, 31 Martie 2017
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

3. Art.37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 100.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1)-(4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-22 şi art. 29.
...
(3) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege se fac de către: a) Inspecţia Muncii, prin inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-13, precum şi art. 29;
...

In situatia in care angajatorul incalca prevederile art.10 alin.8 din Legea 202/2002 - refuza sa va primeasca la munca - , puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul firmei de a reangaja mama dupa terminarea concediului de ingrijire copil Armina11 Armina11 Spuneti-mi, va rog, daca o firma poate refuza reangajarea mamei motivand ca intr-un raport de audit se recomanda acest lucru ca urmare a unor nereguli gasite ... (vezi toată discuția)
Întoarcerea din cic Mihaitasimona Mihaitasimona Pe 23 noiembrie 2016 trebuie sa ma întorc din CIC dar sunt însărcinată cu al doilea copil în 3 luni și jumătate.. Întrebarea mea este dacă angajatorul ... (vezi toată discuția)