Buna seara, distinsi colegi. Supun atentiei dvs. o speta care mie personal, mi-a dat ( si imi da) dureri de cap:
Sotul X infiinteaza un SRL in care este asociat unic in timpul casatoriei cu sotia Y. Persoana juridica obtine un spatiu comercial prin contract de vanzare cumparare. Ulterior, firma se dizolva iar spatiul comercial este atribuit asociatului unic X. Sotii divorteaza, iar sotul X doreste ca prin conventia de partaj incheiata de comun acord la notar sa includa acel spatiu pe numele lui Y. Notarul a refuzat, spunand ca acel spatiu comercial reprezinta bun propriu al lui X. Aveti idee de ce? Pe mine personal, ma depaseste. Multumesc anticipat tuturor ce vor fi dispusi sa raspunda acestui subiect.
Nu mi se pare normal atata vreme cat acel bun este achizitionat in timpul casatoriei , chiar daca este pe numele unicului asociat. Acel spatiu reprezinta bun comun , in consencinta se va imparti in mod egal sau in functie de contributia fiecaruia.
Poate gresesc,dar depinde de provenienta sumei de bani adusa la constituirea acelui SRL.
Daca discutam de un credit nu intra in categoria bunuri comune.
Si atunci doar sotul are drepturi cu privire la acel spatiu...pe care l-a dobandit urmare a dizolvarii firmei.
Poate fi bun propriu al lui X.(totusi, si sumele de bani din care a fost cumparat bunul sunt importante in vederea calificarii lui )
Deci ,nu face parte din masa bunurilor comune partajabile .
Poate fi ,insa ,donat sotului .Sau poate fi instrainat prin vanzare-cumparare catre o terta persoana , pretului impartindu-se dupa cum va dori X.
Aceasta e o varianta .
Dati-ne detalii despre sumele de bani din care a fost facuta plata pretului, pentru o calificare corecta a calitatii bunului.;)