Va salut, va rog sa ma ajutati cu niste opinii avizate.
Avand initial o condamnare de 10 luni cu suspendare, pt conducere sub influenta alcoolului (alcoolemie la limita inferioara a definitiei "infractiunii", insa fiind implicat si intr-o tamponare usoara la viteza mica, soldata cu deteriorarea doar a unor bare de protectie), din pacate in perioada de incercare am primit o noua condamnare de 9 luni pentru conducere cu permisul suspendat, care s-a adaugat celei initiale, rezultand o pedeapsa de 1 an si 7 luni cu executare, apelul fiindu-mi respins. (O pedeapsa relativ dura, in opinia mea, dar... asta este; sunt in curs de resemnare cu ideea, intentionand sa ma prezint de unul singur fara sa mai astept mandate si alte tampenii). Concret, intrebarile mele sunt:
1) din cate am citit, teoretic condamnarile intre 1 si 3 ani se incadreaza direct in regimul semideschis de executare, DAR, scrie in lege si ca, in mod exceptional, o pedeapsa de peste 1 an POATE fi incadrata, de la bun inceput, si la executare in regim deschis. Concret, din cate v-am descris cazul meu, am sanse la asta? Cum ar trebui sa procedez ca sa solicit acest lucru?
2) tot din citite, teoretic perioada minima dupa care as putea fi eliberat conditionat (presupunand ca acumulez destule zile de munca) e jumatate din durata pedepsei. Exista, insa, voci care spun ca aceasta e teoria, iar in practica un comportament impecabil iti POATE da sansa unei eliberari chiar mai devreme de acest termen. Presupunand un astfel de comportament impecabil, are rost macar sa sper la asa ceva?
Art. 38 Legea 254/2013 : Regimul deschis
(1)Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an.
(2)În mod excepţional, natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, persoana condamnatului, precum şi comportarea acesteia până la stabilirea regimului de executare pot determina includerea persoanei condamnate în regimul de executare imediat superior ca grad de severitate, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Art. 100 CP: Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii
(1)Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a)cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b)cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c)cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
d)instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.