Intr-o zi cineva m-a reclamat la politie pentru o fapta rea. Politia a venit si mi-a luat datele, a intocmit un proces verbal in care a mentionat ce a constatat acesta, apoi tot in acel proces verbal, a scris ce am avut si eu de declarat in apararea mea (Nu am dat declaratie separata, ci tot s-a scris in acel proces verbal).
Dupa cateva saptamani, am aflat ca fapta savarsita este fapta de contraventie. Am depus cerere la postul de politie sa imi ofere o copie de pe procesul verbal ce fusese intocmit cu ocazia cercetarii. Politia mi-a raspuns ca nu poate sa imi elibereze o copie xerox pentru ca nu am drept.
Sa depuneti plingere impotriva procesului verbal de contraventie primit prin posta. Temeiul legal este OG2/2001. In textul plingerii puteti mentiona cum a decurs cercetarea acestui caz, insa nu vad cum ar ajuta, ceea ce a facut politia in primul proces verbal, n-a fost decit sa consemneze, e un document intern. Prezumtia de legalitate si temeinicie este doar a PV de contraventie, contra prezumtiei de nevinovatie a dvs.
Mie personal imi trebuie si primul proces verbal, chiar daca in primul proces verbal s-au contrasemnat aspectele savarsite ce au dus la incadrarea faptei de contraventie.
In primul proces verbal s-a relatat ce a declarat martorii, ce am avut si eu de obiectat, pe cand in procesul verbal de contraventie este relatata fapta pe scurt.
Daca primul proces verbal e un document intern, iar eu sa nu am acces la o copie, eu pe ce baza pot sa imi mai fac apararea? Oare se mai poate numi proces echitabil daca nu am dreptul de a studia dosarul si de a obtine copii de pe procesul verbal si ce mai este la dosar?
Pe mine ma ajuta primul proces verbal in care s-a contrasemnat aspectele cercetarilor, pentru ca la acel proces verbal am facut obiectiuni si mentiuni de care politistul nu vrea sa tină cont cum ca fapta nu este o fapta de contraventie.
In plingerea contraventionala mentionati cele spuse aici si cereti in mod expres ca in intimpinarea pe care o depune politia (raspunsul la plingere) sa depuna la dosar o copie a acelui act (le va depune in 2 exemplare, pentru ca unul trebuie sa ramina in instanta). Insistati pe acel document, daca nu exista alt material probator care sa ateste fapta pentru care sunteti acuzata. Puteti face asta si in instanta, la prima infatisare, altfel sustineti in fata judecatorului ca vi se incalca dreptul la aparare.