avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Bună ziua,as dori sa știu dacă nu mai trimit pensia alimentara prin posta și transmit mamei ca pensia o sa o dau copilului la finalul zilei de vizitare,aceasta poate fi considerata infracțiune? .menționez ca mama refuza sa o lase pe fata cu mine deșii am program de vizitare maximal.
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 10:49, 4 Aprilie 2017
Plata pensiei de intretinere nu poate fi conditionata de exercitarea dreptului de a avea relatii cu minora.
Daca aveti stabilit un program de vizita pe cale judecatoreasca, iar mama impiedica in mod repetat exercitarea dreptului de a avea relatii personale cu minora, aveti posibilitatea sa formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev. de art 379 al.2 c.pen. si/sau sa puneti in executare hotararea prin intermediul unui executor judecatoresc.
Art. 379 c.pen.
Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului
.............................................................
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
..............................................................
In aceeasi masura si mama minorei are dreptul in situatia in care nu platiti pensia de intretinere cu rea- credinta timp de 3 luni, sa formuleze plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev. de art.378 al.1 lit.a) lit.c) -abandonul de familiei si /sau sa puna executare hotararea instantei prin intermediul unui executor judecatoresc.
Cati ani are copilul dvs? De cata vreme sunteti separati/divortati?
Eu nu as implica copilul in asa ceva. Ar trebui sa va aduca o chitanta descarcatoare semnata de mama si dvoastra sa-i dati banii in numerar. Daca era vorba de o pensie in natura, (haine, incaltaminte, rechizite), era altceva, dat fiind ca minorul alege si probeaza si dvoastra achitati.
Nerespectarea dreptului de legaturi personale se rezolva distinct. In civil, prin executor judecatoresc, in baza Art 910-913 Cod Procedura Civila. Iar in penal in baza Art 379 Alin 2 Cod Penal.
Daca nu trimiteti pensia catre mama prn mandat, prin depunere in cont sau in numerar contra chitanta descarcatoare de mana (pastrand 3 ani de zile dovada platilor lunare), intrati sub incidenta Art 378 Cod Penal si puteti fi executat si in civil, prin poprire pe salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita minor eugen1974 eugen1974 sunt divortat si am un copil cu handicap grav ce instanta a hotarat sa ramana la mama fiind si asistentul ei personal,am dreptul la vizita de doua ori pe luna ... (vezi toată discuția)
Drept de custodie copil, incalcat GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL Daca mama copilului meu nu respecta deloc sentinta judecatoreasca si nu imi incredinteaza copilul asa cum scrie in sentinta judecatoreasca ce pot face ... (vezi toată discuția)
Divort cu copii nagyjudith nagyjudith Dupa sentinta de divort minorii sunt incredintati mamei, cu drept de vizita acordat tatalui la fiecare a 2/a saptamana. Ce poate face tatal daca mama refuza ... (vezi toată discuția)