Buna ziua! am nevoie de un raspuns daca e posibil referitor la faptul ca am 10 luni lucrate cu carte de munca si doresc sa imi schimb locul de munca...am preaviz la locul actual de munca de pe data de 27.03 pana pe 10.04 iar la noul meu loc de munca voi semna contractul pe data de 14.04...mentionez ca inainte de cele 10 luni lucrate nu am lucrat...dat fiin ca seful nu e de acord ca cartea de munca sa imi fie inchisa odata cu deschiderea in cealalta parte cum as putea proceda sa am continuitate?sau mai bine zis in cazul in care voi hotara sa fac un copil cele 4 zile vor fii puyse ca intrerupere,iar cele 10 luni nu vor mai fii luate in considerare?va multumesc anticipat
Pentru a beneficia de indemnizație de creștere a copilului trebuie să aveți 12 luni lucrate în ultimele 24 prealabile nașterii. Practic, dacă ați avea un copil acum, nu ați beneficia, dar dacă l-ați avea în iulie, când veți fi strâns 12 luni muncite, ați beneficia.
Întreruperile nu au importanță. În cele 24 de luni de dinaintea nașterii puteți lucra și 2 luni da, două nu, important e doar să fie cele 12 luni lucrate și cu contribuțiile plătite.
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
2. In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.
Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.
Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.
Art. 4 din OUG 111/2010:
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
3. In speta:
- cele 4 zile lipsa nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC.
- cele 12 luni eligibile pentru CCC pot fi cumulate de la mai multi angajatori. Astfel, cele 10 luni de la vechiul angajator vor mai fi luate in considerare in calcul daca sunt cuprinse in perioada eligibila pentru CCC.
Ccc
Denysa88
buna seara.
in 12 decembrie voi avea 1 an pe cartea de munca. sunt insarcinata si urmeaza sa nasc. daca cumva nasca chiar in 12 voi primii CCC? (vezi toată discuția)