avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare testament

Buna seara, am si eu o problema, sora mea are contract de intretinere cu o persoana in varsta. Inaintea contractului de intretinere, a avut testament tot cu persoana respectiva, intrebarea este, daca testamentul se anuleaza din oficiu de catre contractul de intretinere ? Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: stefan60 , utilizator 19:25, 3 Aprilie 2017
Buna seara,
Intrebarea dumneavostra nu este suficient de clara. Cine este „intretinatorul” si „intretinutul”.?
Nu influențează testamentul contractul de întreținere. Transferul dreptului de proprietate în baza contractului de întreținere se face de la data încheierii contractului. Așadar, prin testament cel care are obligația de întreibere are dreptul la moștenirea supra celorlalte bunuri ale defunctului.
Multumesc mult pentru raspuns
Sarut mana, sora mea este intretinatorul si inainte de contractul de intretinere a avut un testament facut in favoarea ei. Contractul de intretinere anuleaza testamentul sau il completeaza ?
Depinde.
Ce scrie in testament? Las lui X toata averea mea mobila si imobila? Lax lui X jumatate din averea mea? Las lui X bunurile a, b, c?
Daca in afara de acea casa, persoana in varsta mai are si alte bunuri si prin testament a dispus ca toata averea sa revina surorii, atunci, in afara de casa din contractul de intretinere, sora va dobandi si celelelte bunuri (bineinteles, va trebui dezbatuta succesiunea pentru bunurile respective).

Daca nu mai are nimic decat acel imobil sau prin testament a dispus ca locuinta sa revina surorii, diferenta consta doar in momentul producerii efectelor.
In cazul testamentului, trebuie dezbatuta succesiunea si abia dupa, in baza certificatului de mostenitor, sora dvs devine proprietar.
La contractul de intretinere, dreptul de proprietate se transmite atunci, cu obligatia intretinerii pana la deces. Dupa deces, sora dvs duce o copie dupa certificatul de deces la Cartea Funciara, se radiaza clauza de intretinere si devine proprietar. Iar in acest caz, testamentul nu mai are nici o importanta.

Alte discuții în legătură

Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)