avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... necorespundere profesionale - URGENT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

necorespundere profesionale - URGENT

Daca un salariat TREBUIE dat afara ptr necorespundere profesionala cum tb procedat?are dreptul la somaj?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 21:20, 17 Septembrie 2009
urgent in cazul necorespunderii profesionale(in urma unui test care nu are legatura cu fisa postului) si neorganizarea niciunui curs formare prof. este legala concedierea cof.art.61 litd ITM. are competente in acest caz?
1. Puteti ataca decizia de concediere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
2. Aveti sanse mari de a castiga procesul pe motivul care l-ati expus dvs.
Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau Regulamentul intern.
Art. 64. - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), ... angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
“(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.″ (Legea nr. 371/2005)

Art. 77 din CCMUNN (2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salaiatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inainte:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
Daca procedura nu a fost indeplinita si ati primit Decizia de concediere pe motiv de necorespundere profesionala puteti face sesizare la ITM.








Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
Eugenia Angelica Fortuna, Consultant resurse umane
urgent directorl general al....ales in adunarea etc..1-urmare a notificarii nr...intocmita de serviciu prestari ....etc ..nu aobtinut nota minima de promovare atestului..soc.nu are locuri dispnibile. Prin ADRESA.....inregistrata la AJOFM sa solicitat redistribuirea....Avid in vedere hot cons .si art 61.64 .73-75 cod muncii;decid; concedierea pentu motive care tin de persoana salariatuluicu art 61lit d...preaviz 20 zile. Va rog; este corecta aceasta decizie? nu sa intrunit comisia impreuna cu sindicatul.cum se poate contesta? oare este vina salariatului,nu sau organizat cursuri de pregatire niciodata
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
lyt, utilizator
In cazul concedierii pentru necorespundere profesionala beneficiati de somaj.
In ceea ce priveste modalitatea de evaluare in urma careia poate fi declat un salariat ca necorespunzator profesional este la latitudinea angajatorului, nu este o modalitate standard. Decizia de concediere poate fi legala. Daca aveti indoieli actionati in instanta , contestati decizia de concediere. Angajatorul va fi pus in situatia de a face dovada modului in care a evaluat profesional salariatul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere vasileid vasileid buna ziua, se poate ca dupa mai mult de 1 an de concediu medical, la revenirea la locul de munca sa fi testat in plan profesional si sa fi demis pe motive de ... (vezi toată discuția)
Somaj, salariu compensator motanika motanika Buna ziua, In cazul in care se aplica concedierea pe baza de necorespundere profesionala, dupa ce se incheie contractul de munca, angajatorul transmite ... (vezi toată discuția)
Concediere necorespundere profesionala mirela onea mirela onea Buna ziua Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de ... (vezi toată discuția)