avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Urgent...Indemnizatie crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Urgent...Indemnizatie crestere copil?

Pot beneficia de indemnizatie daca in ultimul an si jumatate am platit impozit la fisc, avand un PFA , pentru activitati agricole, dar fara sa am CIM? Precizez ca am 5 luni de sarcina si in anul anterior PFA am platit acelasi impozit ca persoana fizica neautorizata. Pot plati acum cateva luni contributiile, pana la nastere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 26 Aprilie 2018
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
Buna seara,
Am următoarea situație: salariata a nascut in dec. 2017; ea a facut cererea sa intre in concediu creștere copil incepand cu data de 06.03; pe 9.02 s-au împlinit cele 42 zile de lauzie; a beneficiat de indemnizaţie de maternitate in perioada 30.10.2017 pana la 04.03.2018 (pe 04 a avut ultima zi din cele 126 maxim posibile); in Revisal este suspendată cu 06, asa cum a cerut. A mers sa depună dosarul pt indemnizație, insa i-a fost refuzat, pe motiv ca in adeverinta nu este justificata o zi (ziua de 05.03). Pe statul de plata am trecut-o in concediu de odihna. Au dreptul sa refuze dosarul pt asemenea motiv? Nu as vrea sa modific in Revisal, sa intre cu 05, ca sa nu ia firma amenda. Dar ei nu sunt de acord nici sa o trec in fără plata ziua aceea. Ce ar trebui sa fac? Stiu ca legea te obliga sa stai minim 42 zile in lauzie inainte de a intra in CIC, dar daca stai in fără plata dupa aceea, este gresit? Pierde angajata (o zi), dar este problema ei. Ce anume imi scapa? Despre ce continuitate este vorba?
Multumesc
Nu au dreptul sa refuze dosarul pentru un astfel de motiv.

Persoana in cauza poate :
- sesiza ANPIS - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
[ link extern ] /

- promova o actiune in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa concediu de maternitate bl4cktear bl4cktear Buna ziua, Am un PFA infiintat in 2014 pe care am avut venituri si l-am inchis pe 16 iunie 2017. Din 12 Iunie 2017 sunt angajata cu carte de munca. Ca PFA ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii tikuca tikuca Buna ziua! O persoana cu Activitate Independenta (ÎI) trebuie sa plateasca CAS CASS ca dupa un an de zile sa aiba drept de Indemnizatie pentru crestera ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil-tata Adina8822 Adina8822 As dori sa stiu daca tatal poate intra in concediu de crestere copil daca mama a lucrat fara intrerupere in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. ... (vezi toată discuția)