avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale

Daca o angajata se intoarce din concediul de crestere copil are dreptul la indexarea salariului , deoarece cat a fost in concediu crestere copil nu s-a indexat, insa la ceilalti da ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 10 Aprilie 2017
Art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002 prevede : La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Asadar, la reintoarcerea din CCC trebuie sa vi se acorde salariul pe care l-ati fi avut daca nu erati in CCC.
Multumesc frumos,

Mi s-a raspuns ca acest drept salarial nu constituie conditie de munca , asa ca nu se va acorda. ce sa fac ? pe mai departe nu stiu ce voi face , cui sa ma adresez.
Sesizati ITM-ul.

Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

In speta, au fost incalcate dispozitiile art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, situatie care va indreptateste sa sesizati Inspectia Muncii/ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent răspuns - refuz primire la muncă după ccc Gabrielle_denis Gabrielle_denis Compania nu vrea sa accepte dorința de a începe munca mai devreme cu doua luni ..pt a lua stimulentul de inserție !! Vor sa ma bage in șomaj !! Cum ... (vezi toată discuția)
Reintoarecere la serviciu dupa concediul de crestere a copilului andracostach andracostach Buna ziua, Am fost in concediu crestere copil pt 11 luni pana in mai 2016. La revenirea din concediu angajatorul mi a modificat salariul cu acordul meu. La ... (vezi toată discuția)
Drepturi revenire ccc Legeainmaini Legeainmaini Buna,sunt tutorele nepotelului meu pentru care am beneficiat de un an CCC mai precis de cand a implinit un an pana acum,la revenire mi s a spus ca nu au ... (vezi toată discuția)