avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarecere la serviciu dupa concediul de crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarecere la serviciu dupa concediul de crestere a copilului

Buna ziua,

Am fost in concediu crestere copil pt 11 luni pana in mai 2016. La revenirea din concediu angajatorul mi a modificat salariul cu acordul meu.
La 1 iulie s a schimbat legea si am intrat iarasi in concediu de crestere pana face copilul 2 ani. Ma intorc la serviciu in luna mai 2017 cu 60 zile mai devreme de a face 2 ani si sunt insarcinata.
Intrebarea mea este:
Angajatorul este obligat sa imi ofere aceeasi pozitie si acelasi salariu ? Daca da, ce salariu este obligat sa imi ofere? Cel de dinainte de a naste? Sau cel modificat cand m am intors la serviciu in 2016?

Daca imi ofera o pozitie sau un salariu de neacceptat ce posibilitati am?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 19 Aprilie 2017
andracostach a scris:

....
Intrebarea mea este:
Angajatorul este obligat sa imi ofere aceeasi pozitie si acelasi salariu ? Daca da, ce salariu este obligat sa imi ofere? Cel de dinainte de a naste? Sau cel modificat cand m am intors la serviciu in 2016?

Daca imi ofera o pozitie sau un salariu de neacceptat ce posibilitati am?

Multumesc

1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Astfel, atunci la revenirea din CCC, angajatorul este obligat sa va acorde salariul avut la intrarea in CCC - cel modificat.

2. Art. 37 din Legea 202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

In speta, daca au fost incalcate dispozitiile art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, puteti sesiza Inspectia Muncii/ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din concediu creștere copil Silviateodora Silviateodora Buna ziua! Am revenit din concediu creștere copil, sunt pe acelasi post dar salariul este mărit cu 200 de lei, in schimb salariile colegilor de birou sau ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale 0000000000 0000000000 Daca o angajata se intoarce din concediul de crestere copil are dreptul la indexarea salariului , deoarece cat a fost in concediu crestere copil nu s-a ... (vezi toată discuția)
Modificare salariu după concediu creștere copil lylyanac lylyanac Buna ziua. Mă aflu în situația următoare: la 1 august mă voi întoarce la serviciu din concediu creștere copil mai devreme cu 3luni pt a putea beneficia ... (vezi toată discuția)