Sun cetatean roman, casatorita in Irak cu cetatean irakian, si avem 2 copii nascuti in Irak.
Am inceput demersul transcrierii in Romania a certificatului de casatorie irakian si a certificatelor de nastere irakiene a copiilor.
Problema:
- certificatele eleiberate in Irak au forma diferita de cele romanesti si diferenta principala este ca ele indica doar numele personal al persoanei, nu si numele de familie
Ni s-a eliberat di Iraq un alt document, numit 'al familiei' unde sunt indicate atat numele personal cat si de familie
Avem si pasapoarte irakiene care indica numele personal si al familiei precum cele romanesti.
Totusi de la Evidenta persoanelor in Romania (din judetul meu de resedinta) ni s-a spus ca nu pot accepta certificatele irakiene fara numele de familie
Nu stim cum sa depasim aceasta problema atata timp cat din Irak nu ne pot elibera certificate de nastere care sa cuprinda si numele de familie. Nu pot (zic ei) pt ca certificatul de nastere irakian are un format fix si cuprinde doar informatiile prevazute..nu pot adauga ceva care nu este prevazut sa fie indicat
Daca poate fi relevant:
- numelui personal pe certificat de nastere irakian indica: ex. Mihai, Adam, Gheorghe (si sunt in ordine numele persoanei, al tatalui si al bunicului patern)
- numele de famile ex. Shabany nu este indicat
Cred ca trebuie sa faceti o declaratie notariala cu privire la numele de familie. Asa stiu ca se procedeaza pentru orice informatie care lipseste dintr-un document strain ce se transcrie si este necesara in documentul romanesc.
Poate functionarii respectivi nu au intalnit cazuri similare. cereti o audienta la conducerea starii civile sau chiar la primar
Pentru orice informatie care lipseste se face dovada cu acte nicidecum cu declaratie. Daca aveti documentul cu privire la informatiile nasterii eliberat de aut. irakiene, ar trebui sa mergeti la DEPABD Bucuresti sa vedeti care este procedura. Ofiterul starii civile are dreptate, nu poate transcrie doar prenumele copilului ori la rubrica parinti sa treaca doar prenumele. Nu este firesc. Sa ne scrieti cum ati rezolvat.