avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot rezilia un contract de inchiriere garsoniera ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot rezilia un contract de inchiriere garsoniera inregistrat la ANAF?

Buna ziua stimati avocati si consilieri juridici.

Am o nelamurire la care as aprecia putinul ajutor pe care mi l-ati putea da in ceea ce priveste rezilierea unui contract de inchiriere inregistrat la ANAF pentru o garsoniera.
Am inchiriat in octombrie 2016 pentru o perioada de un an si acum vreau sa plec pentru ca mi-am gasit un loc de munca ce are cazare gratuita asigurata de angajator. Am platit chiria si garantia echivalenta unei chirii.
Contractul de inchiriere are o clauza ce specifica:
-Rezilierea contractului se face prin acordul ambelor parti inainte de termen sau cu un preaviz de 15 zile calendaristice. In situatia in care oricare din parti nu respecta aceste conditii va plati celeilalte parti despagubiri in valoare de 600 lei (o chirie).

Intrebarea mea este care sunt optiunile legale pe care le am ca sa nu ii platesc acele despagubiri. Luna aceasta am de platit chiria, utilitatile, mancarea si daca ar fi sa mai scot din buzunar inca 600 lei, nu as ramane cu bani de mancare.

Ma gandeam ca o solutie ar fi sa ii spun proprietarului ca in 15 zile plec.. aici mai am inca o intrebare..

Pentru luna aceasta trebuie sa ii platesc chiria intreaga sau pot plati fractionat pentru cele 15 zile din preaviz si timpul cat am stat pana il anunt ca plec?

Va multumesc si astept cu nerabdare o solutie legala ca sa nu ii mai platesc despagubirea de 600 lei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Aprilie 2017
RolandSachelarescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabby26 , utilizator 18:58, 8 Aprilie 2017
Clauza contravine legislatiei si astfel este nula. Vedeti legea 114/96 actualizata.

Totusi clauza va avantajeaza pentru ca:
Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile;

Puteti notifica pur si simplu ca doriti sa reziliati, fara a astepta acordul proprietarului, dar sa existe o confirmare de primire, scrisoare recomandata, etc.

Nu trebuie sa platiti luna intreaga, platiti cat mai stati in preaviz.
Am inteles ca acea clauza este nula, dar totusi am o nelamurire:
din punctul a) al articolului 24 eu inteleg ca daca eu notific spre exemplu maine ca nu mai vreau sa stau, atunci trebuie sa mai stau 60 zile in chirie? Ce inseamna termenul de notificare in minimum 60 zile?
Exact. Trebuie notificat cu 60 de zile inainte de data plecarii....
Dvs puteti pleca si mai devreme, dar platiti proprietarului chiria ca e dreptul lui...
Atentie la avans!! Probabil ati platit cateva luni in avans la inceperea contractului. Vedeti cum v-ati inteles si poate acel avans acopera aceste 60 de zile

TOTUSI, clauza care va avantajeaza este cea din contract. Mergeti pe aceasta optiune daca proprietarul nu zice nimic de termenul legal. Nu trebuie sa platiti luna intreaga, platiti cat mai stati in preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare chirias iuliana26 iuliana26 Reprezint o Societate Comerciala pe actiuni si am incheiat un contract de inchiriere pentru un spatiu comercial cu un SRL. Chiriasul nu doreste sa mai ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de închiriere mihaela.ion mihaela.ion Bună ziua, În cazul în care există un contract de închiriere pe perioadă nedeterminată cu plata chiriei la zi, are voie proprietarul să pună spațiul ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere locuinta alexmbt alexmbt Buna ziua, Acum 2 luni am inchiriat un apartament , proprietatul fiind foarte amabil nu am fost atent la toate detaliile si am semnat contractul pe care mi ... (vezi toată discuția)