avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

La data casatoriei parintilor mei,mama avea deja o fica in varsta de 13 ani dintr-o casatorie anterioara,In urma decesului ambilor parinti s-a facut succesiunea in procent de 50-50.
Intrebarea mea este urmatoarea:pentru a-si putea primi partea de 50% aceasta fica trebuie sa fi fost adoptata de tatal meu (in buletin purta numele tatalui meu),dar eu nu stiu de existenta vreunui act de adoptie.In cazul in care nu exista acest act de adoptie ,cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:16, 10 Aprilie 2017
Faptul ca purta numele tatalui dvs., contrazice in principiu ipoteza inexistentei adoptiei, iar daca introduceti o actiune in instanta va trebui sa va bazati pe ceva concret, practic dvs doriti sa contestati calitatea de mostenitor a fetei raportat la defunctul tata. Ar trebui sa incepeti cu investigatia de la notarul la care s-a dezbatut succesunea, pentru ca s-ar putea sa fie doar o chestiune de calcul al cotelor (presupun ca cei doi defuncti nu au murit in acelasi moment).

"Actul de adoptie" este certificatul ei de nastere. Cine apar la parinti, in certificat?
Daca la tata figureaza si tatal dvs, inseamna ca a fost adoptata legal, cu efecte depline si are dreptul la succesiunea ambilor parinti. Deci legal, sunteti considerati frati "buni".
Daca tata este altcineva, aceasta fiica o va mosteni numai pe mama. Are vocatie succesorala numai pe partea mamei
Daca ambii parinti sunt altii, nu are nici un drept la aceasta succesiune.
Asa se procedeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori emil1702 emil1702 Cine este mostenitorul/mostenitorii defunctului care nu are sotie, nu are copii, are parintii adoptivi decedati dar traiesc mama naturala si fratii naturali? (vezi toată discuția)
Mostenire Marina1989 Marina1989 Buna ziua! Bunicii mei au avut 5 copii.Pe tatăl meu l au dat spre adopție, nu am gasit niciun act în sensul ăsta iar numele de familie nu este nici al ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate irina.modrea@gmail.com irina.modrea@gmail.com Parintii mei biologici au divortat, iar in urma divortului tatal meu si-a schimbat numele si eu si mama am luat numele celui de-al doilea sot al mamei. Incerc ... (vezi toată discuția)