avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spionat fara acordul meu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spionat fara acordul meu

Salut,
Zilele trecute am postat pe Facebook, câteva întâmplari tragi-comice puse cap la cap de-a lungul timpului, în care unii sefi mici s-au facut de râs fata de unii angajati, prin lipsa de cunostinte si slaba pregatire vis-à-vis de pozitia ocupata. De mentionat faptul ca în toata postarea NU AM DAT NUME! Nu exista numele corporatiei, beneficiarilor, sefilor, colegilor, etc., însa cum în orice corporatie exista si câte un pupator care da bine la sef, pentru a-si pastra scaunelul, am fost turnat unuia din managerii cei mari. ïncep sa ma simt hartuit, pentru ca mi se coace pe muteste un referat de abatere disciplinara si tot felul de sicane. Banuiesc cine este colegul turnator si vreau sa-l trag la raspundere. Mi-a spionat profilul si mi-a creat de la sine o imagine proasta, turnându-ma celor din conducerea corporatiei, încercând sa ma învinovateasca de lucruri care nu sunt adevarate. Nu exista nicaieri ca sarcina de serviciu, ori in fisa postului, ori un cadru legal prin care sa mi se ingradeasca libertatea de exprimare, atâta timp cât nu am adus atingere unei persoane sau entitati juridice, ori unui anuit serviciu. Si nu cred ca este permis prin lege, ca o persoana sa fie pusa sub urmarire in timpul liber, de catre cineva din cadrul societatii, atâta timp cât nu au fost aduse pagube materiale sau morale de-a lungul timpului.
ïntre timp am avut o discutie cu unul din manageri si chiar i-am spus ca ii ofer telefonul personal conectat direct la pagina mea de Facebook pentru a vedea ca nu am nimic de ascuns, nu am facut declaratii injurioase sau atacuri la persoana, societate, client, etc. Acesta a zis ca e obligat sa faca o ancheta chiar daca i-am pus la dispozitie profilul meu de Facebook. I-am zis ca sunt dispus sa ii dau si user-ul si parola, sa vada ca sunt un om corect si nu am comis nimic ilegal sau imoral si cu atât mai putin nu am încalcat nici o regula a corporatiei. Postarile exista si acum in forma originala, fara nici un fel de editare.

Ce sfat îmi puteti da?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lupciano , utilizator 22:48, 12 Aprilie 2017
O asemenea fapta in Reg.Intern al angajatorului este considerata abatere disciplinara?

1. Profilul de FB este public asa ca iese din discutie "spionatul".
2. Daca la dvs. pe profil este mentionat unde lucrati sau prietenii virtuali stiu/pot afla acest lucru din postari anterioare, exista o legatura usor de stabilit atata cu angajatorul dvs. cat si cu colegii/superiorii.
3. Daca aveti un regulament intern si acesta prevede ca nu aveti voie sa faceti asa ceva, sub sanctiunea ...., sunteti iarasi in culpa.
4. Nu v-a urmarit nimeni si chiar daca ar face-o, pot motiva acest lucru ca fiind in interesul companiei (ca dovada ca nu aveti o atitudine corespunzatoare fata de companie, colegi, superiori).
5. Nu conteaza comportamentul ireprosabil anterior ci doar ce ati facut acum si cum se repercuteaza acest fapt asupra imaginii companiei si asupra angajatilor acesteia.
6. Atitudinea dvs. fata de compania in care va desfasurati activitatea pentru care sunteti remunerat este total nepotrivita. Personal, v-as da afara fara sa clipesc.
Bună ziua!

Chiar dacă Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că Facebook este spațiu public, declarațiile dvs. trebuie să creeze angajatorului un prejudiciu estimabil și demonstrabil. Dreptul dvs. la liberă exprimare trebuie să rămână intangibil, dar dacă prin regulamentul dvs. intern aveți stabilite astfel de prevederi care vi se pot aplica și anumite sancțiuni în sensul acesta, atunci da, există posibilitatea de a fi sancționat disciplinar.

Fără a putea dovedi faptul că angajatorul a fost prejudiciat în vreun fel de către declarațiile dvs. din pațiul public, consider absolut abuzivă o concediere sau orice altă sancționare în acest sens.

Părerea mea personală este cam așa: doar pentru că cineva vorbește despre imperfecțiunile unui loc de muncă și pentru că angajatorul este sensibilizat mai tare de ce se cunoaște despre el decât de ce se face în firmă, nu înseamnă că acesta poate dispune sancțiuni în sensul acesta.
Nu există nici un prejudiciu. Pot dovedi asta. ”obiectul cu pricina” se află în original fără modificări, iar faptul că am oferit pe tavă accesele mele fără să stau pe gânduri e clar că nu am greșit cu nimic. Doar nu aș face o prostie ca mai apoi să îmi sap singur groapa.
Nu trebuie sa existe un prejudiciu , dar daca fapta este mentionata in reg.intern ca fiind abatere disciplinara, atunci puteti fi sanctionat disciplinar de catre angajator.

Alte discuții în legătură

Dreptul la liberă exprimare: e legal să mi se atragă atenția, la muncă, pentru că folosesc uneori un limbaj mai ,,colorat"? kassp3r kassp3r Daca in timp ce vorbesc cu un coleg si amandoi folosim un limbaj uneori mai \"colorat\" pentru ca ne-am permis, este corect ca o terta persoana din afara ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu adus imagini firmei bogdan darius bogdan darius BUNA NUMELE MEU ESTE BOGDAN SI SANT DIN CLUJ NAPOCA.AS DORI SA STIU DACA POSTAREA PE PAGINA MEA PERSONALA DE FACEBOOK A UNR POZE IN CARE APARE SI SIGLA SI ... (vezi toată discuția)
Cum sa imi pastrez locul de munca angelguard angelguard Buna seara, Lucrez pentru o corporatie. Mi s-a parut ceva in neregula pe fluturasul de salariu, am discutat cu cativa colegi si am constatat ca si la ei ... (vezi toată discuția)