avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita salariat
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita salariat

Buna ziua,

Eu am calitatea de angajator si primit azi o adresa de la executor judecatoresc prin care mi se cere sa retin sume din salariul unui anajagat ....un credit, nu conteaza.
Ideea este ca domnul respectiv este angajat cu timp partial, 2 ore cu un venit brut de 400 lei.
In aceste conditii pot face retinerea din salar?
Exista limite in acest sens? Ma refer la cuantumul venitului.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA VASILE , Avocat 09:42, 12 Aprilie 2017
Buna ziua,

Conform art. 729 alin. (3) Cod proc. civ, veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

Astfel, trebuie sa retineti 1/3 din partea care depaseste jumatate din venitul minim net pe economie. In prezent salariul minim net este 1065 lei. Daca venitul net al salariatului dvs. ar depasi jumatate din 1065 lei, adica venitul ar fi mai mare de 532 lei, dvs. ca angajator ar fi trebui sa retineti 1/3 din ce depaseste aceasta suma.

Daca angajatul dvs. are un venit brut de 400 lei, inseamna ca are un venit net de 329 lei, cu mult sub jumatate din salariul minim net pe economie. In atare conditii, nu trebuie sa ii retineti nicio suma. Conteaza daca angajatul dvs. mai are venituri si din alte parti (legea prevede ca veniturile sa fie destinate asigurarii mijloacelor de existenta).

Va trebui sa faceti o adresa la executor in care sa precizati aceste aspecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita la un salar de 209 lei agri2015 agri2015 Buna ziua, Se poate retine de la un salariat, cu un venit net lunar de 209 lei (program de 3 ore) cota de1/3 din salar pe baza unei popririi de la un ... (vezi toată discuția)
Executare silita mihadoro07 mihadoro07 Am un salariat caruia i se retine deja 1/3 din salariu pentru o executare silita, in decembrie a mai venit o executare si acum in ianuarie inca una. Daca deja ... (vezi toată discuția)
Probleme poprire vasiledela4 vasiledela4 Am o problema cu executorul judecatoressc eu sunt angajat cu 2 ore am un salariu de 260 ron patronul a virat 87ron conform legii a fost anuntat ca suma se v-a ... (vezi toată discuția)