buna ziua.
de cativa ani urc media audio pe niste situri online, obtinand venituri in crestere.
imi permit la acest moment sa platesc rate la credite ca un angajat normal, dar nu sunt angajat.
am tot fost pe la banci si sunt constant refuzat pentru ca nu sunt angajat.
mi se pare ciudat, pentru ca am platit taxe la stat si voi strange bani sa imi platesc si taxele neplatite inca, dar nu inteleg de ce nu am drepturi si eu ca persoanele angajate care isi platesc taxele.
de vreme ce dau bani statului, mi se pare normal sa beneficiez si eu de obligatia de a plati rate unei banci :D
dar nu se poate.
in aceste conditii, mi se pare cam absurd sa mai platesc taxe la stat, pentru ca principalul motiv al bancilor (pentru care nu imi acorda imprumut) este, la esenta, ca nu am stabilitate si nu imi pot verifica veniturile. in aceste conditii, daca tot nu pot fi verificat, nu pot face credit, iar statul cheltuie ineficient taxele populatiei, de ce as mai plati taxe?
dar nu asta am vrut sa intreb.
ce vreau sa intreb este cum as putea sa imi fac o forma juridica astfel incat, pe baza ei (dar garantat pe baza ei, nu doar la modul 'exista o sansa, dar nu iti garanteaza nimeni') sa pot fi egal cu persoanele angajate care pot face credit si sa pot face si eu in aceleasi conditii ca ei.
am inteles ca o solutie ar fi pfa, pe care sa il detin de minim un an si care sa fie doar pe anumite domenii agreate de banca nationala (audit, contabilitate si it). dar nu ma incadrez in aceste domenii (obtin venituri din media audio). nu vreau sa imi fac un pfa ca sa il tin degeaba, pentru ca nu vreau bataie de cap si chiar nu am nevoie de un pfa. singurul motiv pentru care l-as face ar fi ca, la un moment dat, sa pot face si eu un credit, ca toata lumea. dar chiar si cu aceste conditii, bancile mi-au spus ca nu e cert ca mi-ar putea acorda.
o alta varianta ar fi srl pe o singura persoana. dar iar mi se pare absurd. pe langa faptul ca tot nu imi garanteaza ca am posibilitatea de credit ca orice alta persoana (angajata), ca sa imi fac acest srl ar trebui de fapt sa fac o manareala: sa fiu unic angajat, sa platesc taxe mai mari la stat decat ar trebui (as plati taxe ca srl, desi eu in esenta nu sunt srl, ci fac doar o 'schema'). este o manareala si o birocratie care nu imi place, care evazioneaza cumva statul si care nu tine de situatia concreta. eu nu sunt un srl, nu am angajati, deci e absurd sa imi fac srl. in plus, ca srl ar trebui sa fac credit doar pentru nevoile srl-ului, investitii in srl etc. or eu nu vreau asta, vreau sa pot face credit ca orice om normal, pentru nevoie personale, pentru un telefon, pt un televizor, o masina, o casa. nu sa ma justific si sa inventez scuze ca de fapt sunt in interesul activitatii firmei, ca sunt varii investitii.
la microintreprindere la fel, creditul, in caz ca mi s-ar da, ar fi tot pentru interesul firmei, ori eu nu sunt firma, vreau sa fiu o persoana normala care sa poata, ca orice alt platitor de taxe la anaf, sa aibe dreptul sa isi faca un credit pentru nevoi absolut personale.
exista vreo solutie?
suntem totusi in 2017, internetul este prezent de aproape un sfert de secol, lumea castiga bani din online de ani buni si e absurd sa nu fiu considerat si eu apt de a lua credit, mai ales in conditiile in care castig mai multi bani decat probabil multi salariati cu 'acte in regula'.
de ce este asa de absurda situatia?
de ce trebuie sa apelez la manareli, de ce ma forteaza statul si nu poate sa imi ofere si mie simplu, posibilitatea sa fiu la nivel cu orice alt platitor de taxe?
si de ce sa mai platesc taxe, daca nu sunt tratat egal?
ms.
o zi buna.
Cel mai recent răspuns:
Irina Pricop , Consilier juridic
15:18, 20 Aprilie 2017