avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca

Dacă sunt fortat de program sa efectuez ore suplimentare si firma nu le plătește,nici măcar salariul minim pe economie,cum procedez?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:57, 15 Aprilie 2017
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

HG nr.1/2017
.....
art.2
(1) Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menţionat în prezenta hotărâre, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracţiune.

(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) se fac de către personalul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene şi al municipiului Bucureşti, împuternicit, după caz, prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul minim, amenda pentru nerespectare 71Ica 71Ica buna ziua, as avea o intrebare, care este amenda in cazul nerespectarii salariului minim pe economie? va multumesc! (vezi toată discuția)
Munca suplimentara nedeclarata IonutT1 IonutT1 Buna ziua! Imi cer scuze daca nu am incadrat intrebarea in forumul corespunzator. As vrea sa stiu ce risca o firma care conform CIM angajatii ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca florianb65 florianb65 Buna ziua As dori sa aflu unde ma pot adresa intrucit eu lucrez 30 de zile pe luna fara libere dar in contractul de muna scie ca am libere. Va ... (vezi toată discuția)